20 oktober 2017

scoutläger med god mat

I augusti var jag och barnen på det stora nationella scoutlägret #Jamboree17. Det hölls på Rinkabyfältet utanför Kristianstad. Vi och 1000 andra scouter åkte ett chartrat tåg dit och hem. Det var kul men lite jobbigt eftersom resan blev lång. Vi var inte högst prioriterade precis…


Vi delade lägerområde med Bagarmossen och kallade det Camp Kärr-Mossen. Vår portal var ståtlig och vi hade en av lägrets högsta flaggstänger. Precis som vi sjöng i Frida Braxells Jamboree-låt!



På hela jamboreen var det c:a 11000 scouter, uppdelat i fyra hoods. Dagsprogrammen var åldersindelade och jag hängde mest i Upptäckarhubben med våra upptäckare eftersom jag var ”vikarierande upptäckarledare” på detta läger. Erik hängde med mej, medans Klara befann sig i äventyrarhubben.


En del arrangemang var gemensamma för alla, invigning, avslutning och lägerbål. Dessutom hade vi en del aktiviteter i vårt eget lilla lägerområde. Vädret var toppen och det var shortsväder nästan varje dag. Tyvärr var kvällarna inte så varma, men vi slapp nästan helt regn.


För maten stod en av våra scoutledare Arvid, som är precis nyutbildad kock, tillsammans med ledare, föräldrar och roverscouter. Maten hämtades ut i en stor matutlämning och var samma för alla. Varierat och gott är mitt omdöme.



Dock fick jag några favoriter under veckan och har sparat några av dem (och modifierat lite). Fetaostsallad, köttgryta och potatis- och kasslersallad. Alla recept är beräknade för 10 personer, vilket ju är en bra utgångspunkt vid scoutläger.


POTATIS- OCH KASSLERSALLAD

2 kg potatis
2 rödlökar
3 gula paprikor
3 stora morötter
7 tomater
1,3 kg kassler
3 dl urkärnade gröna oliver

Sås
2 msk vitvinsvinäger
2 msk dijonsenap
1 tsk salt
2,5 krm peppar
1 tsk socker
1 dl rapsolja
2 msk vatten

Skala, tärna och koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och låt den svalna.

Hacka löken. Strimla paprikan och riv morötterna på den grova sidan (eller skiva dem). Skär tomaterna i bitar. Strimla kasslern och halvera oliverna.

Vispa samman alla ingredienserna till såsen.

Lägg potatisen, kasslern och grönsakerna i en skål. Häll på såsen och blanda försiktigt.


KÖTTGRYTA

1,4 kg fläskfilé
2 gula lökar
250 g champinjoner
700 g majs
3 dl matlagningsgrädde
3,5 tsk köttfond
6 dl vatten
2 tsk timjan
Salt och peppar
Rapsolja

2 kg potatis

Skala och koka potatisen i saltat vatten.

Skär fläskfilén i skivor och stek dem. Hacka lök, skiva champinjoner och fräs dem några minuter med fläskfilén och timjan. Häll över allt i en gryta och häll på majs, matlagningsgrädde, vatten och köttfond. Låt koka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.


COUSCOUSSALLAD MED FETAOST

0,5 kg Stor Couscous (Moghrabiah)
2 tärningar grönsaksbuljong
10 ägg
2 rödlökar
7 tomater
1 knippe persilja
2 gurkor
600 g fetaost
3 dl soltorkade tomater i olja

Sås
1 l turkisk yoghurt
3-4 vitlöksklyftor
Salt och peppar

Tillaga couscousen i grönsaksbuljong. Tid enl anvisningar på paketet (det är lite olika för olika märken). Koka äggen i 6 minuter. Låt svalna och dela sen i fyra klyftor. Hacka rödlök och persilja. Skär tomaterna och gurkan i småbitar. Häll av oljan från tomaterna, och strimla dem.

Blanda allt i en skål och smula ner fetaosten.

Blanda yoghurt och pressad vitlök till en sås, smaka av med salt och peppar. 


Här en blick in i vårt läger. Vi längtar redan till nästa Jamboree, som är beräknad till 2021!

Inga kommentarer: