19 december 2012

lyckat första försök


Som den gotlänning jag är, så tycker jag att gotlandslimpa är ett av de godaste bröden som finns. Jag har dock aldrig gett mig på att baka det själv förut. Men nu har jag återigen hittat ett toppenrecept av duktiga Martin Johansson som blev så där saftigt och gott. Men lite jäst och lång jästid blir bröd bra även om man inte använder surdeg...


MARTINS GOTLANDSLIMPA

(Ger två bröd)

Skållning
15 g (1 påse) hela torkade pomeransskal
300 g rågmjöl
2 tsk anis
2 tsk fänkålsfrö
600 g kokhett vatten

Koka pomeransskalen i cirka 30 minuter. Skär bort det vita luddet på baksidan (kastas) och strimla och hacka skalen fint. Stöt kryddorna i en mortel och blanda sedan kryddor, pomeransskal och mjöl med det heta vattnet. Låt stå tills det svalnat.

Deg
skållningen
300 g yoghurt
25 g jäst
800 g rågsikt
200 g brödsirap (alt mörk sirap)
50 g farinsocker
25 g salt

Rör ut jästen i lite vatten och blanda sedan alla ingredienser i en rymlig bunke. Det är en mycket seg och kladdig deg. Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek på ett ungefär (tar lång tid, 4-6 timmar). Tryck ihop degen med en blöt hand och vik sedan in degens kanter mot mitten så att den spänns litegrann. Låt degen jäsa upp på nytt. Den här gången går det betydligt snabbare, ungefär 1 timme. Ta upp degen på ett mjölat bakbord (använd gärna rågmjöl) och dela den i två delar. Rundriv degen efter bästa förmåga och forma den sedan till en limpa. Degen har en väldigt egen konsistens och kan vara svår att hantera, men det är inte heller så noga hur det ser ut. Låt nu bröden jäsa ungefär 1 timme eller lite mer. Sätt ugnen på 250 grader i god tid. Placera en plåt på mittenhyllan. Vänd upp bröden på plåten och så skjuts in i ugnen! Sänk genast till 200 grader och låt bröden stå inne cirka 45 minuter. Innertemperaturen bör ha kommit upp i 98 grader när de är klara. Ta ut bröden ur ugnen och låt svalna på ett galler. 

Inga kommentarer: