I dag hade vi den traditionsenliga julmiddagen med våra kompisar. 11 stycken vänner åt julmat, sjöng snapsvisor och pratade om året som gått. Väldigt mysigt och gott. I år hade vi verkligen lyckats med kombinationen av smaker tycker jag. Det som bjöds på julbordet var:
Skinka med senap
och äpplemos
Kycklingrulle med
pepparrotsgräddfil
Onsalakorv
Gravad lingonlax
med gravlaxsås
Ägghalvor med senapsmajonäs och räkor
Havtornssill med koriander
Curry- och
äppelmatjes
Ingefäraströmming
Glasmästarpickles med stjärnanis
Rödkålssallad
med apelsin och valnötter
Rosolje
(Estnisk rödbetssallad)
Julköttbullar med kryddpeppar
Prinskorv
Potatis
Rödkål
Brunkål
Cheddarost
Färskost,
pepparot och vitlök
Vörtbröd
Gotlandslimpa
Knäcke
Kaffe, te och lussebullar
Godisbuffé med
bla knäck, jordnötsfudge, apelsintryffel, ischoklad och wienernougat
Favoriterna var kycklingrullen, silltrion, glasmästarpickles och gotlandslimpan. Alla de recepten kommer att komma på bloggen under december. Jag börjar med kycklingrullen.
Stöt senapsfrön och grönpeppar i en mortel. Fördela 2/3 av blandningen på köttet och strö på1 tsk salt. Rulla ihop till en fast rulle och knyt om med steksnöre. Strö på resten av kryddblandningen och 0,5 tsk salt.
Hetta upp smör i en stekpanna och bryn kycklingen runt om. Lägg rullen i en brödform. Häll portvin och apelsin i stekpannan och koka ihop i 30 sekunder. Häll skyn över kycklingen. Täck med aluminiumfolie och ställ in i nedre delen av ugnen.
Stek kycklingrullen tills den känns klar, c:a 45 minuter. Ös då och då och vänd efter 20 min. Låt kallna i formen och skär sen i tunna skivor.
Det här receptet är från början skrivet för kalkon, från julnumret av Allt om mat.
Favoriterna var kycklingrullen, silltrion, glasmästarpickles och gotlandslimpan. Alla de recepten kommer att komma på bloggen under december. Jag börjar med kycklingrullen.
KYCKLINGRULLE
3 majskycklingfiléer
2 msk senapsfrön
2 msk torkad grönpeppar
1,5 tsk salt
3 msk smör
1 dl portvin
1 dl pressad apelsin
Sätt ugnen på 175 grader. Skär filéerna på längden, men inte
helt igenom. Vik ut dem så att de blir plattor, cirka 1 cm tjocka. Lägg plattorna
lite omlott.
Stöt senapsfrön och grönpeppar i en mortel. Fördela 2/3 av blandningen på köttet och strö på1 tsk salt. Rulla ihop till en fast rulle och knyt om med steksnöre. Strö på resten av kryddblandningen och 0,5 tsk salt.
Hetta upp smör i en stekpanna och bryn kycklingen runt om. Lägg rullen i en brödform. Häll portvin och apelsin i stekpannan och koka ihop i 30 sekunder. Häll skyn över kycklingen. Täck med aluminiumfolie och ställ in i nedre delen av ugnen.
Stek kycklingrullen tills den känns klar, c:a 45 minuter. Ös då och då och vänd efter 20 min. Låt kallna i formen och skär sen i tunna skivor.
Det här receptet är från början skrivet för kalkon, från julnumret av Allt om mat.
2 kommentarer:
Jamen, har du vaknat!!!????
Välkommen tillbaka till bloggvärlden.
Din/er julbuffé ser suveränt ut - hur orkar ni;-)
PS. Du har väl inget emot om jag skippar vörtbrödet och alla korvar, det finns ju så mycket annat att välja på där:-) DS
…och hemgjord punsch! Det minns jag tydligt …eller inte.
Skicka en kommentar