16 december 2012

årets julmiddag



I dag hade vi den traditionsenliga julmiddagen med våra kompisar. 11 stycken vänner åt julmat, sjöng snapsvisor och pratade om året som gått. Väldigt mysigt och gott. I år hade vi verkligen lyckats med kombinationen av smaker tycker jag. Det som bjöds på julbordet var:

Skinka med senap och äpplemos
Kycklingrulle med pepparrotsgräddfil
Onsalakorv

Gravad lingonlax med gravlaxsås
Ägghalvor med senapsmajonäs och räkor

Havtornssill med koriander
Curry- och äpplematjes
Ingefäraströmming

Glasmästarpickles med stjärnanis
Rödkålssallad med apelsin och valnötter
Rossolje (Estnisk rödbetssallad)

Julköttbullar med kryddpeppar
Prinskorv
Potatis
Rödkål
Brunkål 

Cheddarost
Färskost, pepparot och vitlök

Vörtbröd
Gotlandslimpa
Knäcke

Kaffe, te och lussebullar
Godisbuffé med bla knäck, jordnötsfudge, apelsintryffel, ischoklad och wienernougat


Favoriterna var kycklingrullen, silltrion, glasmästarpickles och gotlandslimpan. Alla de recepten kommer att komma på bloggen under december. Jag börjar med kycklingrullen.

KYCKLINGRULLE

3 majskycklingfiléer
2 msk senapsfrön
2 msk torkad grönpeppar
1,5 tsk salt
3 msk smör
1 dl portvin
1 dl pressad apelsin

Sätt ugnen på 175 grader. Skär filéerna på längden, men inte helt igenom. Vik ut dem så att de blir plattor, cirka 1 cm tjocka. Lägg plattorna lite omlott.

Stöt senapsfrön och grönpeppar i en mortel. Fördela 2/3 av blandningen på köttet och strö på1 tsk salt. Rulla ihop till en fast rulle och knyt om med steksnöre. Strö på resten av kryddblandningen och 0,5 tsk salt.

Hetta upp smör i en stekpanna och bryn kycklingen runt om. Lägg rullen i en brödform. Häll portvin och apelsin i stekpannan och koka ihop i 30 sekunder. Häll skyn över kycklingen. Täck med aluminiumfolie och ställ in i nedre delen av ugnen.

Stek kycklingrullen tills den känns klar, c:a 45 minuter. Ös då och då och vänd efter 20 min. Låt kallna i formen och skär sen i tunna skivor.

Det här receptet är från början skrivet för kalkon, från julnumret av Allt om mat.

2 kommentarer:

BP sa...

Jamen, har du vaknat!!!????
Välkommen tillbaka till bloggvärlden.
Din/er julbuffé ser suveränt ut - hur orkar ni;-)

PS. Du har väl inget emot om jag skippar vörtbrödet och alla korvar, det finns ju så mycket annat att välja på där:-) DS

Christian F sa...

…och hemgjord punsch! Det minns jag tydligt …eller inte.