Årets julsillstrio var en ovanligt lyckad kombination. Havtorn, curry och ingefära, sill, strömming och matjes. Det är Magnus som är sillmästare när vi har julmiddag och han letar upp nya recept varje år.
RIKARDS INGEFÄRASTRÖMMING
500 g strömmingsfilé
Förlag:
3 dl vatten
0,5 dl Ättika 24%
1 msk salt
Inläggningen:
2.25 dl socker
20 krossade vitpepparkorn
20 krossade kryddpepparkorn
1 stor gul lök, hackad
1 stor rödlök, hackad
En tumstor bit färsk riven ingefära
1 smulat lagerblad
1 liten knippa hackad dill
1. Drag bort skinnet från strömmingsfiléerna.
2. Blanda vatten, ättika och salt till den första lagen. Rör
om så saltet smälter helt.
3. Lägg ner filéerna och täck skålen. Rör om flera gånger så
att lagen kommer åt överallt. Låt stå kallt över natten. När de gravas i lagen
ändrar strömmingen färg och blir blek. Det är viktigt att de blir ordentligt
gravade, kolla därför genom att skrapa lite på ytan på filéerna. De ska vara
bleka och ”tillagade” rakt igenom innan de läggs i såsen.
4. Ta upp strömmingen och låt den rinna av.
5. Blanda alla ingredienserna till inläggningen och varva
därefter den avrunna sillen med blandningen i en hög glasburk.
6. OBS! Det skall inte vara någon vätska med i vid
inläggningen, den kommer att vätska sig. Låt Inläggningen dra några dagar i
kylskåp.
Det här strömmingsreceptet av Rikard Nilsson hittades på twitter. Det nya stället att nosa upp recept på, efter tidningar, bloggar och webbplatser...
HAVTORNSSILL MED KORIANDER
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
0,5 citron
1 burk inläggningssill
0,5 dl havtornsbär
0,5 hackad urkärnad röd chili
0,5 dl finhackad färsk koriander
Koka en lag på ättika, socker och vatten. Låt svalna.
Skala citronen med en potatisskalare så att endast det gula
kommer med. Skölj sillen och skär i cirka 2 centimeter breda bitar, gärna på
snedden. Lägg sill, havtornsbär, chili, koriander och citronskal i en noga
rengjord glasburk. Slå på lagen och sätt på ett tättslutande lock. Låt dra i
kylen 1–2 dygn.
En ruskigt god sill från COOP.
CURRY- OCH
ÄPPELMATJES
200 g matjesfiléer
1 dl gräddfil
1 tsk currypulver
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
0,5 st äpple, fintärnat
0,75 dl dill, finhackad
Häll av matjesfiléerna i ett durkslag och låt dem rinna
av väl. Skär dem i bitar. Blanda gräddfil med curry, salt, peppar, äpple och dill.
Blanda ner sillbitarna. Låt stå kallt, helst 1 dygn före servering.
Allt om Mat stod för det här receptet tror jag...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar