21 december 2012

trevliga juliga recept

Den sista av favoriterna på årets julbord som  jag lägger upp recept på är en stjärnanissmakande pickles. Ett toppenrecept hittat i Allt om Mats jultidning 2012. Man ska tänka på att inte koka morötterna och blomkålen för länge, så att de fortfarande är krispiga! Burken med pickles stod sig flera veckor i kylen och funkade som tillbehör till många rätter.GLASMÄSTARPICKLES

250 g morötter
0,5 blomkålshuvud
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
0,5 tsk salt
3 lagerblad
2 stjärnanis
10 kryddpepparkorn
0,5 tsk gula senapsfrön
1 rödlök
1 knippa dill

Tillagning
1. Skala och skär morötter i bitar, ca 2 x 2 cm. Koka dem i saltat vatten ca 10 min. Dela blomkålen i mindre buketter och låt koka med när ca 3 min återstår av koktiden. Häll av och spola av med kallt vatten.
2. Koka ihop ättika, socker, vatten, salt och kryddor. Låt lagen kallna.
3. Skala och strimla löken. Plocka dillen.
4. Varva rotfrukter, lök, dill och ättikslag i en väl rengjord glasburk. Låt stå ca 4 timmar före servering, gärna längre. Förvara i kylen.

Bilden är lånad från Allt om Mats webbplats.

Som bonus vill jag ge ett tips på vad man kan göra, om man har en mörk och en ljus blockchokladkaka, odense nougat, lite mandelspån och kokosfett, nämligen barnens julgodisfavoriter - Wienernougat och Ischoklad. Vi gör dom numera varje jul tillsammans med knäck och fudge. Busenkelt och barnsligt gott. Och ganska billigt, eftersom det inte behöver vara finchoklad!WIENERNOUGAT

100 g flagad mandel
250 g odense nougat
150 g choklad (hälften ljus och mörk)

Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr och inte alltför het stekpanna. Ställ åt sidan. Smält nougaten i ett vattenbad. Finhacka chokladen och låt den smälta ner tillsammans med nougaten i vattenbadet. Blanda ner den rostade mandeln. Häll upp massan i en avlång form klädd i bakplåtspapper. Låt stelna och skär sedan i bitar.

ISCHOKLAD

200 g choklad (hälften ljus och mörk)
100 g kokosfett

Bryt sönder chokladen och smält under omrörning i vattenbad eller mikro. Lägg i kokosfettet och låt det smälta under omrörning. Ev. behöver du värma lite mer. Ställ ischokladformar på en bricka. Häll ischokladen i formarna ställ att svalna till i rumstemperatur och förvara sedan i kylen. Det blir c:a 40 stycken ischoklad.


Ischokladen och Wienernougaten tävlade i årets julgodisomröstning men fick se sig slagna av Jordnötsfudgen...

Inga kommentarer: