30 april 2014

bra nattamat

*** Glad Sista April! ***


Så säger jag som har en stor del av min uppväxt i Uppsala. Men här i Stockholm heter det Valborg... Glad Valborg! I kväll har det firats Valborg i scouttradition. Kärrtorps scoutkår har alltid hand om firandet på Nytorps gärde med brasa, korv, lotterier, fiskdamm m m. Och för oss var det premiär. Klara sålde korv, gick i fackeltåget och var med och tände elden. Erik tyckte mest att det var kallt, men uppskattade lotteriet och fiskdammen.


Men som tur var väntade god varm nattamat på oss hemma. Janssons frestelse. Denna smörgåsbordsrätt som egentligen är godast som ensamrätt med en kall öl och knäckemacka. Mums!


Jag har följt lite olika recept genom åren men fick i programmet Pluras Jul ett tips av kocken Jens Sjögren att ha lite kaviar i grädden tillsammans med ansjovisspadet, och det blir verkligen supergott!


JENS JANSSON

8 potatisar
2 gula lökar
3 dl vispgrädde
2 burkar ansjovis
1 msk kaviar
ströbröd
smör

Skala potatis och skär i tunna stavar, eller riv. Dela löken på mitten och skär sen tunt i skivor. Lägg allt i en bunke. Häll grädde, spadet från två ansjovisburkar och lite kaviar i en separat bunke och vispa samman. Känn efter att det finns tydlig ansjovissmak och tillräckligt med kaviar som hjälper till med aningens mer sälta och lite sötma. Häll på vätskan på potatisen och löken, och blanda samman allt ordentligt. Låt stå i ca 30 minuter. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnsfast form. Strö på ett tunt lager ströbröd och avsluta med att hyvla smör så det täcker hela formen. Baka i ca 50 minuter på 200 grader, låt eftergå ca 10-15 minuter med folie. Låt den vila ca 45 minuter innan servering, så att den sätter sig.


Här är alla duktiga scouter som var med i fackeltåget. Det är spårarna och upptäckarna som sköter det.

Blogginlägg 61 av 100. #Blogg100

Inga kommentarer: