24 april 2014

torsdagsburgare

Nu när det är så fina eftermiddagar och kvällar, vill man knappt gå in. Vi hamnar ofta i nån park eller på nån lekplats på väg hem från skolan. Då gäller det att kunna laga middagen snabbt när man väl kommer in. Hamburgare är en sån bra rätt, som också kan varieras med olika toppingar, bröd och såser. Ibland blir det fiskburgare istället, vilket är lika uppskattat.


Jag har provat olika recept genom åren, och till slut fastnat för det här. Jag vet att en del säger att om man har ägg i burgaren är det en pannbiff, må så vara, men jag tycker den blir godare så.

TOPPENGODA HAMBURGARE

400 g nötfärs, helst gjord på högrev
0,5 röd lök
1 ägg
2 tsk worcestershiresås
salt och nymald svartpeppar

Riv lök, blanda med ägg och worcestershiresås. Rör ner köttfärsen och blanda. Smaka av med salt och peppar. Forma fyra hamburgare. Stek på medelvärme i lite smör och olja. Barnen vill ha helt genomstekta, men jag tycker nog att medium är godast.


När det gäller topping, vill Erik bara ha smält ost, medans Klara gärna går all-in med halloumiost, sallad, tomatskivor, lökringar, ketchup, senap och dressing. Oftast köper vi friscobröd, men ibland rostar vi bara vanligt bröd.


Familjens egen hamburgerdressing har testats fram ur en uppsjö av dressingrecept och vi kallar den darkiedressing, eftersom vi skämtsamt kallar vår lägenhet "home of the darkies".

DARKIEDRESSING

1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
0,5 dl finhackad inlagd gurka
1 msk finhackad rödlök
1 msk senap
1 msk chilisås/ketchup
0,5 tsk pressad vitlök
1 krm rökt paprika
salt och nymald svartpeppar

Rör ihop ingredienserna. Dressingen får gärna stå nån timme, så att smakerna utvecklas.

Blogginlägg 55 av 100. #Blogg100

Inga kommentarer: