21 april 2014

inlagda grönsaker till meze

I helgen hade jag massa tid för matlagning, så då blev det förstås familjens favorit - meze. Kyckling, falafel, hoummos, baba ganough, turkisk salad, lebane, israelisk salad och torshi.


Torshi är en sorts inlagda grönsaker, som gärna serverades till meze i Israel. De kallas Kabis i Libanon. Jag har tidigare köpt olika varianter på burk, men ville nu testa att göra själv. Det finns en uppsjö av recept, där alla bygger på att man låter grönsaker och rotfrukter ligga i en salt vinägerlag några dagar. Det recept jag valde innehöll äppelcidervinäger och curry.

TORSHI

250 g vitkål
3 stora morötter
250 g blomkålsbuketter
150 g palsternacka
2 dl salt
5 msk gurkmeja
3 msk curry
1 msk chilipeppar
10 dl äppelcidervinäger

DAG 1. Skala morötter och palsternacka och skiva i centimetertjocka skivor. Hacka vitkålen i centimeterstora skivor. Skölj blomkålsbuketterna. Lägg alla grönsaker i en djup skål. Salta grönsakerna och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.


DAG 2. Lägg grönsakerna i en burk med lock och pressa ner grönsakerna så de packas ordentligt. Blanda curry, chilipeppar, gurkmeja och vinäger. Häll blandningen på grönsakerna. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur i 4 dagar.


DAG 5. Ställ in de inlagda grönsakerna i kylen och dagen efter kan du servera dem som förrätt eller tillbehör. Vid servering lägg upp endast grönsakerna. Servera gärna oliver separat eller blandat tillsammans med grönsakerna. Kombinationen av syrlighet från grönsakerna och sälta från oliverna är härlig. Grönsakerna kan förvaras i kylen länge. När grönsakerna är uppätna använd spadet till nästa inläggning.


Receptet kommer från den coola sajten Irakisk mat.

Blogginlägg 52 av 100. #Blogg100

Inga kommentarer: