12 april 2014

rörig aw hos oss

I går hade vi lite kompisar hemma på en after work. Vi bjöd på lite grekiskt tilltugg som tsatsiki, melitzanosalata, oliver, lantbröd och pizzabitar med feta på. Och drack lite vin och öl. Jag gillar att fredagsmyset kan bli så här, några kompisar som hänger i köket, två lite hängiga barn som myser i soffan och småplock som alla uppskattar.

 
MELITZANOSALATA FRÅN AMORGOS

1-2 st auberginer (500 g)
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk citronsaft
0,5 tsk salt
1 msk majonnäs
1 msk tjock yoghurt

Ställ in ugnen på 200 grader. Skär bort det gröna fästet men låt annars auberginen vara hel. Skär åtta kryss i skalet (fyra om du har två frukter). Skala och dela vitlöksklyftorna på längden. Späcka auberginen med vitlöksbitarna, du får trycka in dem ordentligt i kryssen. Lägg auberginen i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Tillaga i mitten av ugnen i cirka 35 minuter. Prova med en sticka att innanmätet känns mjukt. Mixa auberginen och vitlökarna släta, du behöver inte skala auberginen. Tillsätt pressad citron och smaka av med salt. Låt svalna något och blanda med majonnäs och yoghurt.


Originalreceptet, som jag har modifierat lite, kommer ursprungligen från Skånska skafferiet på Taffel. Anna Billing är en fantastisk matbloggare som jag följt länge. Det speciella här är ju att man inte behöver skala auberginerna. Mycket praktiskt!

Blogginlägg 43 av 100. #Blogg100

Inga kommentarer: