11 april 2014

veckans soppa

Varje vecka har vi minst en vegetarisk dag. Oftast blir det då soppa och pannkakor, eftersom barnen älskar grönsaks- eller rotfruktssoppor. Broccolisoppa är populärast, men morotssoppa och ärtsoppa kommer inte långt efter. Och den här veckan blev det en ny variant på morotssoppa.


HIRAMS MOROTSSOPPA

750 g morötter
smör och olja
1 gul lök
2 msk mjöl
1 l buljong
salt och peppar
paprikapulver
1 dl vispgrädde

Skär morötterna i bitar och hacka löken. Låt morötter och lök sakta steka i riklig mängd smör och olja. Det skall småputtra, inte brynas. Efter 20 minuter pudrar man över mjöl och rör om. Späd sen med varm buljong. Låt koka tills allt är riktigt mjukt. Mixa och smaka av med salt, peppar och en ”doft” paprika. Häll i grädde och servera.

(Vill man lyxa till det kan man, enligt Hiram, tillsätta en dl sherry och lite skaldjur. Krabba, räkor eller ”en liten kokt hummer”.)


Märit "Hiram" Hult är en av mina matidoler och jag har föresatt mig att laga nya recept ur Hirams orangea kokbok under året, och det här var en bra start. Klara som var hemma idag med en trist halsinfektion hjälpte gärna till med Hiramprojektet när hon inte lekte säl!Fler recept som jag redan lagat av Hiram är:
Äppelpaj
Värmlandstårta

Blogginlägg 42 av 100. #Blogg100

1 kommentar:

Nini sa...

Innan jag läste ditt inlägg förberedde jag mitt inlägg för imorgon. Det är en ost- & purjolökssoppa… Dyker upp imorgon bitti.

Morotssoppa låter gott men jag är småallergisk mot koncentrerade mängder morot. Om du minns juicestånden i Israel, med färskpressad morotsjuice? Var gång jag drack ett sånt glas blev hela jag prickig och kliande. Men ibland tog jag risken…