31 januari 2021

coronavintern - hemmavecka 43

Snö! Åh vad jag gläds åt att det är vitt och ljust utanför fönstret. Särskilt nu när jag inte behöver lita på kollektivtrafiken... 

I söndags gick på en långpromenad runt Sicklasjön. Strålande sol och en massa glada människor ute. Märks att corona får Stockholmarna att komma ut på helgerna.


Vi som är stora Harry Potter-fantaster, tyckte den här serien av Berglins var väldigt kul. Jan Berglin är en riktig favorit och jag har följt honom sen han började teckna i studenttidningen Ergo, när jag pluggade i Uppsala för lääänge sedan.


Helgen tillbringades som vanligt mycket i köket. Det blir gärna så när det är barnvecka. Vi bakade Malins bröd, hamburgerbröd, semmelbullar och gjorde egen ravioli. Degreceptet fick jag på en minnesvärd pastakurs i Italien 2014, men nu testade vi två nya fyllningar som vi hade googlat upp och förändrat lite. Gorgonzolafyllningen är inspirerad av ett recept skapat av Sandra Mastio (Klaras favoritkock) och baconfyllningen av Jamie Oliver. 


RAVIOLI MED PÄRON OCH GORGONZOLA 

1 päron (fast)
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök 
1 msk smör 
1 dl ricotta 
1 dl gorgonzolaost 
0,5 dl parmesanost
1 krm muskot
1 krm svartpeppar 

Servering
100 g smör 
1 tsk torkad salvia 
1 citron, skalet 

Stek det finhackade päronet, riven vitlök och hackad lök i smör tills det blir mjukt men ej brynt. Lägg i en skål och låt svalna. Blanda ricotta, gorgonzola, riven parmesan, riven muskotnöt och svartpeppar till en jämn röra tillsammans med löken och päronen. Undvik att få med eventuell vätska från skålen. Fyll din pastadeg och stansa ut ravioli. Koka i saltat vatten i 3 minuter.

Bryn smöret och lägg på slutet ner salvian så den steks i smöret. Lägg upp pastan, toppa med smöret och citronzesten.


RAVIOLI MED BACON OCH GRÖNA ÄRTOR 

1 pkt bacon 
250 g ricotta 
1, 5 dl frysta gröna ärtor 
1 stor vitlöksklyfta 
salt och peppar 

Hacka baconet smått. Stek tillsammans med pressad vitlök i lite olja. Häll på de tinade ärtorna och stek med en stund. Mosa ärtorna lite med en gaffel. Ta av stekpannan och blanda ner rickottan. Smaka av med salt och peppar. Fyll pastan och skär till ravioli. Koka i saltat vatten i 3 minuter.

Helgen avslutades med att vi såklart hejade på svenskarna i Handbolls-VM. Grattis till silvret. Vilken bragd!

1 kommentar:

BP sa...

Tycker det var en bragd av Sverige att ta silver! Fantastiskt duktigt gjort med tanke på 10 återbud och noll förberedelser.
Berglin är riktigt rolig. Gillar honom skarpt! Tycker även om dina ravioli. Egen deg i pastamaskinen - jag är impad!!! Ravioli med bacon och ärtor - mums!