17 januari 2021

coronavintern - hemmavecka 41

 

Det har varit en omtumlande vecka. Jag var sjuk i början på den, med migränliknande huvudvärk och ont i kroppen. Och eftersom det enligt flera vänner var deras start på covid-19, så beställde jag ett test. Det kom med bud i onsdags, och var väldigt obehagligt att ta. Man skulle peta med en tops längst bak i halsen och långt in i näsan. Men det positiva var att testet var negativt!


Det var väl nån slags förkylning eller lätt migrän, men nu är jag frisk och jag jobbade tor-fre. Erik som är den enda av oss som åker kollektivtrafik i rusning, eftersom Klara har hemgymnasium, önskade sig en mask i julklapp med tema från "Liftarens guide till galaxen". Cool kille!


I helgen passade vi på att åka ut till stugan i Selknä och njuta av det fina vintervädret. Vi åkte spark, gjorde snöänglar och eldade i kaminen. Klara kom på den lysande idén att vi kunde åka jättebadring i vår lilla backe på tomten. Hur kul som helst. Kolla in filmen.


I stugan lagade vi massor av mellanösternmat, eftersom vi sett "Tareq Taylors matresa till Jerusalem" på svtplay och blivit väldigt inspirerade. Mina mezerecept finns redan på bloggen, men i början på veckan lagade vi även indisk daal och det är en toppenrätt när det är kallt ute. Erik kompletterade med lite skivat lamm som vi hade i frysen. Mums!


INDISK DAAL

1 gul lök 
1 vitlöksklyfta 
1 msk smör 
1 tsk malen ingefära 
2 tsk garam masala 
1 tsk curry 
1 tsk gurkmeja 
0,5 tsk chiliflakes 
3 dl linser 
250 g körsbärstomater 
eller 1 burk hela tomater
1 burk kokosmjölk 
1,5 msk grönsaksfond’ 
3 dl vatten 
2 tsk citron- eller limesaft 
1 tsk salt 

Hacka och stek löken i smöret. Skölj linserna och låt rinna av. Halvera tomaterna, eller skär burktomaterna i bitar. Strö kryddorna över löken. Tillsätt körsbärstomater, kokosmjölk, citronsaft och linser. Koka någon minut. Häll på fond, vatten och salta.

Låt koka i en halvtimme. Rör om med jämna mellanrum så att linsgrytan inte bränner fast, det är väldigt lätt hänt med linser. Späd eventuellt med ytterligare vatten om den blir för stabbig. 

Vill man kan man ha i t ex skivade morötter, vitkål, bladspenat, blomkål, koriander. Jag har sett en uppsjö receptvarianter, men detta är ett bra basrecept.

1 kommentar:

BP sa...

Vilken service att leverera ett C-19 test med bud. Vilket fantastiskt land vi lever i. Gissar att det var landstinget som betalade budet och testet. Skönt att testet var negativt, även om det hade haft sina fördelar också om du hade haft C-19 och därmed bildat antikroppar i max fem månader.
Eriks ansiktsmask är cool. Gillar texten, väldigt passande. Du har väl kollat att munskyddet har tillräckligt med "lager" så att det är tätt.
Du är den andra bloggaren idag som nämner Tareq Taylor och lovordar honom. Så jag ska nog kolla serien. Jag menar bara att återse delar av Jerusalem är ju värt det:-)