19 juni 2020

nya sillar till midsommar

*** G L A D   M I D S O M M A R! ***


Vi har åkt ut till mamma och pappa i stugan utanför Uppsala. Eftersom det ska bli så bra väder, tyckte vi att det funkade. Vi bor i gamla huset och umgås mest med de gamla föräldrarna utomhus, med bra avstånd. Midsommarlunchen bestod av mycket god mat och vår hemgjorda svartvinbärssnaps. Som snapsvisa sjöng vi den här, hopdiktad av Rickard Söderberg i dessa coronatider.


Jag gör alltid matjestårta till midsommar och påsk. Den är så god, och funkar bra som frukostmat på midsommardagen... Oftast gör vi även Klaras löksill, men i år prövade vi två andra sorter, som båda var somriga och fräscha.


MALENAS MIDSOMMARSILL

1 burk inläggningssill (420 gr) 
0,5 rödlök 
1 dm purjolök 
1 knippe dill 
1 citron, skalet 
10 mortlade kryddpepparkorn 
1 krm chiliflakes 

Lag 
3 dl vatten 
2 dl socker 
1 dl ättiksprit 12% 

Blanda ihop ingredienserna till lagen och koka upp. Låt svalna. Skär sillen i centimetertjocka skivor. Hacka lök och dill. Riv citronskalet. Blanda alla ingredienserna i en burk. Slå över den kalla lagen och sätt på lock. Låt stå i kylen minst en dag för att sillen ska dra åt sig av smakerna. Bäst blir den om den får stå ytterligare någon dag.

Skärgårdssill brukar vi köpa på burk, men den här blev så god, och inte lika kvalmig som burkvarianten kan kännas. Bra med pepparrot som extra sting.


SUSANNES SKÄRGÅRDSSILL 

1 pkt 5-minuterssill 
2 dl crème fraiche 
3 msk gräslök, strimlad 
1 burk stenbitsrom 
1 citron, det rivna skalet 
1 tsk riven pepparrot 
salt och peppar 

Skär sillen i centimeterstora bitar, spara spadet. Blanda alla ingredienser med spadet, smaka av med salt och peppar. Rör ner sillbitarna. Låt gärna stå ett dygn innan servering.

Inga kommentarer: