***GLAD MIDSOMMAR!***
I år firade vi midsommar på landet. Vi tog det väldigt lugnt men hann ändå med både sillunch, jordgubbstårta, majstång och blomsterkransar. Det var bara vår familj och mina föräldrar i stugan, men på eftermiddagen dök dock några danssugna grannbarn upp, så vi fick lite nytta av vår mini-majstång!
Min favorit till midsommar är matjestårtan, men Klara vill absolut ha både löksill och senapssill. I år hittade jag på ett nytt sillrecept till henne, som blev mycket uppskattat. Det är en variant på fransk löksill men med bla pepparrot i. Jordgubbstårtan gjorde jag av marängbottnar, limecurd blandad med grädde och jordgubbar. (Eftersom de här marängbottnarna blir ganska kompakta, är tårtan godast efter några timmar).
KLARAS LÖKSILL
1 burk inläggningssill
Lag:
3 dl vatten
1,75 dl socker
0,5 dl ättika 12%
0,5 dl äpplecidervinäger
10 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
3 st lagerblad
1 rödlök
2 schalottenlökar
1 bit purjolök
1 liten bit pepparrot
Krossa pepparkornen i mortel. Koka upp alla ingredienserna till lagen och låt den kallna.
Skär sillen i ca 1 cm breda bitar. Skala och skär rödlök och schalottenlök i tunna skivor. Skölj, ansa och strimla purjolöken. Tärna pepparroten i små tärningar.
Varva sill, lök och pepparrot i en burk. Häll över lagen och ställ sillen i kylskåp.
Låt stå minst 2 dygn innan den serveras.
Skär sillen i ca 1 cm breda bitar. Skala och skär rödlök och schalottenlök i tunna skivor. Skölj, ansa och strimla purjolöken. Tärna pepparroten i små tärningar.
Varva sill, lök och pepparrot i en burk. Häll över lagen och ställ sillen i kylskåp.
Låt stå minst 2 dygn innan den serveras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar