7 mars 2021

coronavåren - hemmavecka 48

Sportlovsvecka och jag minns resor till London med barnen. Förra året hann vi precis resa dit innan corona stängde ner allt. Så fint att ha det som minne nu när allt känns så segt. Snart ett år med hemmakontor, inställda evenemang och kraftigt begränsad umgängeskrets.

Jag har börjat använda munskydd i kollektivtrafiken, även om jag fortfarande tror att det ger en falsk trygghet. Upplever att folk tror att de kan stå nära bara för att de har munskydd. Men jag tror fortfarande att ordentligt avstånd och god handhygien är det viktigaste.


Den här veckan har rusat fram med solsken och vårtecken. Ett sånt var att jag satt utomhus i Kungsan med ett glas vin i onsdags. Tillsammans med en av de där få vännerna jag träffar. Så mysigt även om det blåste snålt, så det var viktigt att hålla sig i lä.


Den här helgen har jag testat två skarpsillsrecept som jag velat pröva länge. Jag gjorde dem med strömming. Det första var estniska vürtsikilud, ett slags estnisk ansjovis. Jag hade en diskussion med Linus, en kompis som bor i Tallinn, om denna delikatess och vad den borde kallas på svenska. Här är han på utflykt med ägg- och skarpsillssmörgås i handen. 


Jag bestämde mig för att testa att göra själv eftersom det inte går att få tag på i Stockholm. Jag har dock anpassat receptet lite, tyckte att skinnet blev lite segt, så jag fileade fiskarna innan servering, trots att det i Estland serveras som hela "flundror". Och så hade jag på lite olja och vinäger halvvägs, för att det kändes lite torrt. 


Den andra strömmingsvarianten är en svensk variant av de spanska boquerones. Min kompis Maria har länge pratat om hur lätt det är att göra denna delikatess, men jag har inte prövat. Såg ett instagraminlägg och bestämde mig för att det var dax. Och så gott det blev.

Vürtsikilud passar bra tillsammans med ägg. Till dagens Vasaloppsfrukost blev det supergoda mackor med keso, ägg och de små kryddiga filéerna.


MAMALENAS VÜRTSIKILUD

500 g skarpsill eller strömming

1 tsk svartpeppar, hel
1 tsk kryddpeppar, hel
0,5 tsk kryddnejlikor
2 krm riven muskotnöt
0,5 tsk mald kanel
2 krm gult senapsfrö
1 krm mald ingefära
1 tsk korianderfrö
1 tsk kardemummafrön
2 msk flingsalt
1 tsk socker
2 lagerblad

1 msk rapsolja
1 tsk äppelcidervinäger

Mortla alla kryddor ordentligt (utom lagerbladen). Lägg ett smulat lagerblad längst ner i en burk. Lägg på ett lager fisk med skinnet nedåt. Häll på lite kryddor och lägg på ett lager fisk med köttet nedåt. Häll på lite kryddor och lägg på fisk med skinn och sen kryddor och fisk med köttsidan ner. Varva tills allt är nere i burken. Avsluta med ett till krossat lagerblad. Lägg på plastfolie och gärna en tallrik, så det blir lite press. Låt det stå så i 12 h. Filéa sen fiskarna och lägg tillbaka i burken. Blanda med lite olja och vinäger. Låt det stå i ytterligare 12 h. Ta sen upp filéerna och skrapa av kryddorna och lägg dem snyggt i en ny burk. Håller sig ett tag i kylskåp.

Boquerones är ju väldigt goda som tapas, men de passar även bra på en slags bruschetta. Rostat bröd toppat med lite av inläggningsoljan. Tomatskivor, fiskfiléer och lite skivad selleri. Mums!


SVENSKA BOQUERONES

250 g skarpsill eller strömming

1 stor citron, saft och skal
1 msk salt

2 dl olivolja
2 vitlöksklyfta
2 torkade peperoncini
färsk persilja

Dra bort skinnet på fiskarna, så det blir två filéer. Strimla skalet från citronen och pressa ur saften. Marinera filéerna i citronsaft och salt i 8 h. Blanda oljan med skalstrimlorna, skivad vitlök, smulad peperoncini och hackad persilja. Efter 8 h, sila bort citronsaften och lägg ner filéerna i oljan. Marinera i ytterligare 12 h. Vid servering, ta helst bort skalen från filéerna (de smakar lite beskt).

1 kommentar:

BP sa...

Boquerones älskar jag. Min spanska granne gör dom ibland, men på vanlig sill, icke filead sill. Hon vill filea själv. Dina mackor såg riktigt goda ut. Gillar ju inte strömming förutom som surströmming, men ditt recept var väldigt tilltalande.
Man kan ju alltid "modifiera" recepten som du brukar göra.