14 mars 2021

coronavåren - hemmavecka 49

I veckan var det Internationella kvinnodagen. Den har jag tidigare skrivit om här och här. Jag har tänkt väldigt mycket på varför jag tycker att 8 mars är viktigt. Och det är på grund av den här tjejen. 

Hon valde teknisk design på gymnasiet. Hamnade i en klass där de bara är två tjejer, där flera av lärarna är gubbiga och behandlar eleverna olika pga kön. Hon dras med klasskompisar som ifrågasätter hennes närvaro på linjen och måste diskutera allt som kan kallas "feminism" med henne. Så tröttsamt. Men hon kämpar på och har bra stöd i elevrådet och hos andra lärare. Men jag vill att hon ska få en enklare vardag, att hennes framtida arbetsmarknad skall vara jämlik, jämställd och öppen.


Jag hade förmånen att få delta i en digital konferens "Women in tech - Sweden" i onsdags. Den brukar hållas 8 mars på Waterfront konferens i Stockholm, men i år var den helt digital. Jag kunde alltså vara med på en superintressant konferens mellan mina möten i hemmakontoret. Vilken lyx!


Konferens-gränssnittet var snyggt programmerat och det fanns en massa coola funktioner. Men framförallt var det intressanta talare. Bäst var Lola Akinmade Åkerström, en världsberömd fotograf, Gitanjali Rao, TIME kid of the year, Hanna Linn, Hello World och Christina Knight, UN Women. Alla med otroliga historier och idéer om hur vi kan göra tech-industrin mer jämställd och jämlik, med bra förebilder och banbrytande projekt.


Matveckan som har gått har varit rätt ordinär. Jag har dock reflekterat över hur jag anpassar vår vardag efter en vegetarian (som även äter fisk) och en som inte vill ha hopblandade rätter, med för många konstiga ingredienser. Det funkar helt ok, eftersom det oftast går att göra en grundrätt och sen ha flexibelt protein och valfria såser. Hamburgarna går enkelt att göra vegetariska, och tillbehören serveras vid sidan om.


KLARAS VEGOBURGARE

200 g anamma formbar färs
1 dl ströbröd
1,25 dl potatismjöl
0,5 gul lök
1  vitlöksklyfta
1 msk schalottenlöksfond
2 tsk japansk soja
1,5 msk tomatpuré
1,5 msk rapsolja
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk chiliflakes
2 tsk dijonsenap
1 msk mortlad spiskummin
1-2 msk vatten
salt och peppar
 olja, till stekning

Skala och riv eller hacka löken. Pressa ur överflödig vätska ur löken. Pressa vitlöken. Blanda färsen med lök, vitlök, kryddorna, soja, fond, olja, ströbröd, potatismjöl och tillräckligt mycket vatten för att bilda en smidig smet. Smaka av med salt och peppar.

Forma smeten till biffar. Grilla/ stek i olja på medelhög värme i 5-10 minuter per sida tills de fått fin färg.

Erik ser väldigt mycket på filmer och serier i krigsmiljö. Just nu är vi inne i ett M*A*S*H-flow. Han fick boxen i födelsedagspresent. 11 säsonger. Då kan även ordvalet bli därefter. Häromdagen när han ville att vi skulle äta hans älsklingsrätt "rispytt" med chorizo och ärtor, beställde han Bunker-låda.

Den går finfint att justera till syrran med vegetarisk chorizo, kall sås och en sallad vid sidan om, och själv plockar jag ihop det bästa av det som erbjuds...


ERIKS BUNKER-LÅDA

chorizo
ris
gröna ärtor
salt och peppar

Koka ris och ärtor, stek chorizo i skivor. Blanda och smaka av med salt och ordentligt med peppar.

Det passar utmärkt att servera Jamies citrondressing till bunkerlådan.

1 kommentar:

BP sa...

Så trist att höra att det fortfarande år 2021 är lika ojämlikt, ojämställt och gubbigt som på 1960-talet då jag gick på gymnasiet. Är rädd för att det nog lär dröja många år till innan attityden ändras och den "gamla" generationen gubblärare har gått i pension. Håller tummarna att Klara får uppleva en mera schysst värld i skolan, på KTH och senare i arbetslivet.