Lördagen före 1:a advent hade vi i tjejfrukostgänget vår traditionella kräftskiva. Den var ovanligt sen i år pga av att ett av mina gudbarn har opererat benen i höst och suttit i rullstol. Jag hade som vanligt ansvar för pajen. I år bytte jag ut Västerbottenpajen mot en paj jag hittat på DN.se. Den var så himla god!
FÄNKÅLSPAJ
Pajdeg:
3 dl dinkelmjöl (eller vetemjöl)
125 gram ekologiskt smör, kylskåpskallt
2 msk kallt vatten
1 tsk salt
Fyllning:
3 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
1 färsk chilli
2 dl getost
2 fänkålsstånd
3 ägg
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
1 msk havssalt
svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka snabbt ihop mjöl, smör och salt i en matberedare. Häll på vatten och knåda snabbt ihop till en deg. Kavla ut den och lägg i en smörad pajform, cirka 28 centimeter i diameter. Skala ingefäran och vitlöken. Ta bort stjälken på chilin, hacka allt fint. Skär getosten i bitar, cirka 1x1 cm. Skölj och skiva fänkålen på längden i grova, oregelbundna bitar. Rör ihop ägg och grädde i en bunke. Blanda i getost, crème fraiche, salt, svartpeppar, ingefära, chili och vitlök. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Ta ut den och tryck med en handduk ner bubblorna i degen. Men gör detta försiktigt. Fördela fänkålsbitarna i pajskalet. Rör om i smeten och häll den i pajskalet. Grädda cirka 20–30 minuter i mitten av ugnen (känn att den har stannat, alla ugnar är olika). Det är gott om man fortfarande känner ostbitarna.
Årets nymodighet var inrättandet av ett vandringspris för vår årligen återkommande tipspromenad. Vi namngav honom till Sune och matade honom med rödvin under kvällen!
Inlägg 8 av 24 i #blogg24
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar