3 oktober 2017

om erik får välja...

...blir det kyckling.

Erik svarar i stort sett alltid "Kyckling" på frågan om vad han vill ha till middag. Det är ingen speciell rätt, utan allt med kyckling funkar. Men om det är åt texmex-hållet är det förståss en bonus. Här kommer tre av hans specialare.


I förra veckan var vi på söndagsträning med Erik. Det var rustningsträning i Naginatan och efteråt belönade vi oss med kycklingvingar och sötpotatispommes.


Kycklingvingarna är rätt starka, men det gillar han. Sötpotatispommes har jag fortfarande inte fått kläm på, så det receptet får avvakta...


HETA KYCKLINGVINGAR

1,5 kg kycklingvingar
salt och peppar
2 msk olja

Glaze
4 msk smör
3 rivna vitlöksklyftor
1 mask riven färsk ingefära
3 msk sirap
4 msk sriracha (stark chilisås)
1 msk kinesisk soja
1 saften av en lime

Sätt ugnen på 200 grader. Vänd runt kycklingvingar med olja och krydda med salt och peppar. Sprid ut kycklingvingarna på en ugnsplåt och ställ in i ugnen i 35 minuter eller tills de är krispiga. Medan kyckling är i ugnen, förbered glazen.

I en en stekpanna med hög kant, smält smör på medelhög värme. När det börjar skumma, lägg i vitlök och ingefära. Låt steka i 1-2 minuter. Lägg i de återstående ingredienserna och låt koka upp. Koka i 2 minuter och ta sedan bort från värmen.

När kycklingvingarna är genomstekta, vänd ner dem i pannan med glaze och rör runt tills de är täckta. Lägg tillbaka på bakplåtarna och baka i ugnen i ytterligare 10 minuter. Spar överbliven glaze i pannan och rör runt vingarna en gång till. Servera direkt eller låt svalna, de är goda även kalla.


En vardagsrätt hemma hos oss är kycklingfilé med bbqsås. Vi gör såsen själva för att det blir så mycket godare. Stek strimlad kyckling med såsen i en het panna. Till kycklingen funkar en potatissallad på kylskåpsrester alldeles utmärkt!

ERIKS BBQ-SÅS

1 vitlöksklyfta
1,4 dl ketchup/chillisås
2 msk råsocker
1 msk japansk soya
0,5 msk dijonsenap
1 tsk rökt paprikapulver
0,5 msk torkad ingefära
0,5 tsk liquid smoke
1 tsk chipotlepasta
1 tsk mortlat spiskummin
1 tsk balsamicovinäger
salt och peppar

Hacka vitlöksklyftan fint. Blanda ihop ingredienserna och koka ihop 20 minuter. Rör runt så det inte bränner fast i botten. 


Den sista Erikfavoriten är kycklingburgare. Den görs med fördel på hönsfärs, för saftigare burgare, men det funkar fint med kycklingfärs. Erik vill bara ha ost på sina burgare, men jag och Klara tycker att en curryremoulad och ordentligt med sallad passar bra.

BEIJERS KYCKLINGBURGARE

500 g kycklingfärs/hönsfärs
1 ägg
1 msk dijonsenap
1 riven lök
1 msk torkad oregano
salt och peppar
Smör/olja att steka i

Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Forma burgare och stek eller grilla dem tills de är färdiga inuti. Men var försiktig så de inte blir för torra.

Inga kommentarer: