27 april 2023

800 inlägg på bloggen firas med tårta

Under receptmånaden kom bloggen upp i över 800 recept. Det måste firas! Tänk att jag har samlat på mig så många recept i min receptsamling. Så praktiskt att ha alla mina favoritrecept i mobilen, var jag än är. 

I vår familj firar vi alltid händelser med en speciell tårta. Den kallas Mari-Annetårta och är ett recept min mormor, nån gång på 50-talet, fick av en kollega på Konsums kontor. Jag har hört att den även kallas Pinocchiotårta och Brittatårta. Men hos oss heter den Mari-Anne. Lite pysslig att göra, men praktisk eftersom den läggs ihop precis innan servering, och överblivna bottnar kan frysas. 


MARI-ANNETÅRTA

Bottensmet
5 äggulor
1,75 dl socker
1,25 dl smält smör
0,75 dl vispgrädde
2,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver

Marängsmet
5 äggvitor
2,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
1 påse flagad mandel

Fyllning
2-3 dl vispgrädde + färska jordgubbar
eller frysta tillsammans 
med rabarberkompott

Äggulor, socker, grädde, det smälta smöret, mjöl och bakpulver rörs ihop och smeten breds ut i en långpanna klädd med bakplåtspapper.

Äggvitorna vispas till hårt skum. Socker och vaniljsocker blandas försik­tigt i. Klickas på den första smeten och den flagade mandeln strös över. Gräddas i cirka 30 minuter vid 150 grader.

Pappret som bottnen gräddats på dras av strax innan man fyller tårtan.

Den kalla kakan delas på mitten, om man inte ska ha en stor tårta. För då gör man två bottnar. Mellan bottnarna lägger man först vispad grädde och sedan bär eller kompott.

Inga kommentarer: