22 december 2013

julmiddagsfavoriter

De mest önskade recepten (på nykomlingar) från gårdagens julmiddag blev dillsillen, inkokta laxen och grönkålssalladen. Så här kommer dom, som ett tillskott till mina julrecept.


Det här är ett fotomontage av julaftons julbord, som jag lagt till i det här blogginlägget 25/12, för jag tyckte att det passade in, eftersom en hel del av rätterna var desamma som på julmiddagen.


INKOKT LAX

400 g benfri laxrygg

Lag
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
1 lagerblad
10 svartpepparkorn
1 gul lök
0,5 morot

Klyfta löken och skiva moroten i tjocka skivor. Blanda allt till lagen och koka upp. Låt den svalna till fingervarmt. Skär laxen i 12 fina bitar (cirka 30 gram per bit). Slå lagen i en ugnsfast form och lägg ner laxbitarna. Lagen ska täcka fisken, gör den inte det så välj en mindre form eller gör mer lag. Täck formen med plastfolie och baka i ugnen i 65 grader till 43 graders innertemperatur, cirka 40 minuter.
Kyl formen snabbt genom att ställa den i vattenbad med isbitar eller på en kall, blöt kökshandduk. Låt sedan laxen ligga i lagen minst 6 timmar. Servera gärna med pepparotsgräddfil.



DILLSILL

460 g 5-minuterssill
1 liten gul lök
2 dl crème fraiche
0,5 dl hackad färsk dill
2 krm svartpeppar
1 tsk vit balsamvinäger

Låt sillen rinna av och skär den i bitar. Skala och finhacka löken. Blanda samman ingredienserna. Låt gärna stå någon timme i kylen.


GRÖNKÅLSSALLAD MED OSTDRESSING

4 grönkålsblad 
1 rött äpple
250 g körsbärstomater
1 stor morot

Dressing
2 sardellfiléer
1 vitlöksklyfta
1 msk  crème fraiche
0,5 st  citron, saften
1,5 dl  olivolja
1 dl  prästost, riven

Skär loss grönkålen från mittsträngen. Koka upp vatten med lite salt och förväll kålen i någon minut, häll av och skölj i kallt vatten. Torka i handduk. Hacka grönkålen fint. Mosa sardellerna och pressa vitlöken. Blanda detta med crème fraiche. Rör i citronsaften. Vispa långsamt ner oljan till en tjock sås. Rör i den rivna osten. Skär äpplet i små bitar, halvera tomaterna och skiva moroten tunt. Blanda ihop grönkål, äpple, tomater och morot. Häll över dressingen och vänd runt salladen. 

Recepten innan mina omarbetningar kommer ursprungligen från Arla, Ica-kuriren och Tasteline. Även de två bilderna är lånade därifrån, eftersom jag som vanligt glömde fota...

Inga kommentarer: