LOTTAS BLÖTGRÖT
På kvällen:
5 dl havregryn
2,5 dl råg- eller vetekross
5 msk kruskakli
1,5 dl linfrö
2 dl blandad torkad frukt
1 dl rostade kokosflagor
1 l vatten
På morgonen:
3 dl vatten
salt
Hacka frukten om den är i för stora bitar. Blanda alla torra ingredienser och vatten. Låt stå över natt.
På morgonen blanda i vatten och salta efter smak (minst 1 tsk behövs). Koka ihop någon minut, behövs det mer vatten, späd till önskad konsistens. Servera med mjölk och äpplemos.
Tips: Det går förstås att byta ut frukten mot nötter eller frön, eller smaksätta med kanel eller kardemumma. Blötläggningen är för att få en trevlig konsistens och snabba på tillagningen på morgonen.
ANNORLUNDA PASTASALLAD
800 g pasta tex penne eller sedani
2 citroner
4 msk olivolja (gärna gräsig)
4 dl kalamataoliver
500 g körsbärstomater
400 g paprika, grillad (färdig på burk)
100 g mandel
2 dl persilja
färsk timjan
salt och svartpeppar
parmesanost
ruccola
Rosta hel mandel i en torr och het stekpanna. Hacka den i mindre bitar, när den svalnat något. Koka pastan. Skölj och skala citronen men en potatisskalare, utan att det vita kommer med. Skär skalet i tunna strimlor. Dela tomaterna, häll av oljan från den grillade paprikan och strimla om det är för stora bitar. Hacka persilja och timjan. Blanda den nykokta pastan med olja, citronskal, oliver, tomat, persilja, timjan och paprika. Salta och peppra. Låt stå en stund så att smakerna blandas.
Servera med mandeln, hyvlad parmesanost och ruccola. Kan serveras ljummen eller kall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar