GOTT NYTT ÅR!
I år firade jag nyårsafton hemma själv. Det var självvalt och jag myste med god mat, bubbel och teveserier. Barnen är i Småland och hälsar på sin släkt och jag kände att jag behövde en social paus.
LYXIG RÄKRISOTTO
3 dl oskalade räkor
1 grönsaksbuljongtärning
1 liter vatten
0,5 dl olivolja
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
0,5 fänkål
2 dl arborioris
1 dl vitt vin
1 dl parmesanost
1 msk smör
0,5 dl hackad gräslök
svartpeppar
Skala räkorna. Hacka lök, vitlök och fänkål. Blanda buljongtärningen med hett vatten och rör om väl, och håll varmt i en kastrull.
Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg i räkskalen och låt stekas i ca 3-4 minuter. Ta bort räkskalen, sänk värmen och tillsätt lök, fänkål och vitlök. Låt svettas i olivoljan utan att de tar färg. Tillsätt riset, höj värmen en aning och låt fräsa i ytterligare någon minut tills riset känns lite torrare.
Häll i vinet och låt koka tills det mesta av vinet ångat bort. Börja med att tillsätta ca 2 dl buljong, rör om hela tiden och sänk värmen. Så fort du märker att riset känns torrare och det mesta av vätskan har sugits upp av riset tillsätter du 1 dl i taget.
Risotton ska sjuda och röras om ofta under tillsättning av buljong. När riset är mjukt men fortfarande har en liten kärna i mitten är den klar. Ta bort från värmen och tillsätt riven parmesanost, smör och smaka av med svartpeppar. Skär räkorna i mindre bitar och rör ner i risotton tillsammans med gräslök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar