2 november 2019

gräslik favoritört

En av mina favoritörter (om man nu kan kalla det en ört) är gräslök. Jag har den t ex gärna i röror, klippt ovanpå keso på en macka, i äggsallader och i sillinläggningar. Den är lättodlad, och på landet har vi bra tillgång till gräslök. Så här på vintern är man dock oftast hänvisad till krukodlad gräslök, men i vår utmärkta Bonne Femme deli går den att köpa i ett knippe. Mycket kraftigare och mer smakrik.



Har man gräslök kan man göra sandefjordspotatis, det är den urgoda smörstinna sandefjordsåsen blandad den med kokt skivad potatis. En slags snabb potatisgratäng...


SANDEFJORDSPOTATIS

500 g potatis

Sandefjordsås
50 g smör
0,5 dl crème fraiche
0,5 dl grädde
citronsaft
salt&peppar
1/3 kruka gräslök
(1/3 burk tångrom)

Koka upp grädden, rör i crème fraîche och koka upp igen. Ta av från plattan och vispa ner smöret i omgångar. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Rör ner hackad gräslök (och tångrom). Håll såsen varm.

Skala och skiva potatisen. Koka skivorna i saltat vatten tills de är knappt klara. Häll av vattnet och låt ånga av.

Vispa såsen ordentligt och rör ner den kokta potatisen. Låt den stå några minuter, så att potatisen får ordentlig smak av såsen.

Servera gärna med ugnsbakad lax och krispig grönsallad.

Inga kommentarer: