21 maj 2020

utelunch på kristi him


K R I S T I   H I M M E L S F Ä R D S D A G

Ledig helg! I år blir det speciellt. Vi kan inte ens åka ut till stugan. Det är både ett annat landsting, och så befinner sig mina föräldrar där. De är i riskgruppen och ska inte ha oss drällandes i närheten. Vi planerar istället att hänga i närområdet idag. Vilket ju inte är fy skam, så här i gränsen mellan vår och försommar.


Lunchen består av mackor, kycklingsallad och goda kakor. Mackorna är gjorda av Nils-Emils lingonbröd. Det var ett favoritbröd när jag jobbade på "Globenkontoret" (BERG Arkitektkontors projektkontor för Globenprojektet) på slutet av 80-talet. Bästa lunchen var när vi gick upp till Nils-Emils restaurang eller bakficka på Folkungagatan. Och eftersom brödet var så uppskattat, fanns receptet utskrivet. Jag har haft det inklistrat i min egen receptbok, men inte bakat det på urlänge. Men nu blev det äntligen av.


NILS-EMILS LINGONBRÖD

Dag 1
4 dl ljummet vatten
2 dl matvete
4 tsk salt
3 tsk brödkryddor
2 dl lingonsylt
2 dl russin
1 dl linfrö
1 dl vetekli

Dag 2
2 pkt jäst
1 flaska porter
1 dl vatten
1,8 l vetemjöl special

Dag 1: Mät upp matvete, kryddor, linfrön, sylt, russin och kli i en bunke. Slå på ljummet vatten. Blanda och täck med plastfolie, och låt stå över natten.

Dag 2: Koka upp porter och vatten och slå över blandningen i bunken. När blandningen svalnat till 37 grader, smula ner jästen och blanda väl. Tillsätt mjöl och arbeta väl till en smidig deg.

Dela degen i fyra delar och forma fyra limpor. Lägg de så glest som möjligt på en plåt och låt jäsa minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda i 40 minuter (innetemperatur på 98 grader).

Bröden vinner på att vila ett tag innan servering.


SELLERISALLAD MED KYCKLING

4 stjälkar bladselleri
2 gröna äpplen
1 fänkål
150 g ost i kuber
50 g valnötter
2 dl turkisk yoghurt
0,5 rödlök
0,5 grillad kyckling
1 tsk dragon
1 tsk citronsaft
salt och peppar

Skär bladselleri, äpplen och fänkål i små bitar. Blanda med ost och gräddfil. Hacka rödlöken och valnötterna. Blanda ner och smaka av med dragon, citronsaft, salt och peppar. 

Strimla den grillade kycklingen och blanda ner. 

Den här salladen passar även bra som grilltillbehör, då utesluter man kycklingen och får ett fint vegetariskt tillbehör.

Inga kommentarer: