8 december 2014

mumsig paj


Lördagen före 1:a advent hade vi i tjejfrukostgänget vår traditionella kräftskiva. Den var ovanligt sen i år pga av att ett av mina gudbarn har opererat benen i höst och suttit i rullstol. Jag hade som vanligt ansvar för pajen. I år bytte jag ut Västerbottenpajen mot en paj jag hittat på DN.se. Den var så himla god! 

.

FÄNKÅLSPAJ

Pajdeg:
3 dl dinkelmjöl (eller vetemjöl)
125 gram ekologiskt smör, kylskåps­kallt
2 msk kallt vatten
1 tsk salt

Fyllning:
3 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
1 färsk chilli
2 dl getost
2 fänkålsstånd 
3 ägg
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
1 msk havssalt
svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka snabbt ihop mjöl, smör och salt i en matberedare. Häll på vatten och knåda snabbt ihop till en deg. Kavla ut den och lägg i en smörad pajform, cirka 28 centimeter i diameter. Skala ingefäran och vitlöken. Ta bort stjälken på chilin, hacka allt fint. Skär getosten i bitar, cirka 1x1 cm. Skölj och skiva fänkålen på längden i grova, oregelbundna bitar. Rör ihop ägg och grädde i en bunke. Blanda i getost, crème ­fraiche, salt, svartpeppar, ingefära, chili och vitlök. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Ta ut den och tryck med en handduk ner bubblorna i degen. Men gör detta försiktigt. Fördela fänkålsbitarna i pajskalet. Rör om i smeten och häll den i pajskalet. Grädda cirka 20–30 minuter i mitten av ugnen (känn att den har stannat, alla ugnar är olika). Det är gott om man fortfarande ­känner ostbitarna.


Årets nymodighet var inrättandet av ett vandringspris för vår årligen återkommande tipspromenad. Vi namngav honom till Sune och matade honom med rödvin under kvällen!


Inlägg 8 av 24 i #blogg24

Inga kommentarer: