25 februari 2015

musslor i norrköping

I helgen var jag i Norrköping. Jag hälsade bla på hemma hos min gamla nationskompis Hutten. Vi hade bestämt att vi skulle dricka prosecco, äta musslor och kolla på film. Bra lördagssysselsättning.När jag var på väg, fick jag det här meddelandet på Facebook. Ganska kul och inte så lite smickrande. Nu lagar jag ju i och för sig gärna middag till mina vänner, för det tycker jag dom i alla lägen har förtjänat, men fint att få uppskattning. När vi stod i köket och diskuterade hur man lagar Moules marinières, insåg jag att jag inte skrivit ner mitt recept. Så här kommer det:


MALENAS MOULES

1 nät musslor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja
3 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1 dl hackad persilja
(2 msk hackad färsk dragon)
salt och peppar

Ta bort eventuellt skägg på musslorna och kolla att de stänger sig. Om de inte stänger sig när man knackar dem lätt mot bänken, ska de slängas.
Hacka lök och vitlök och bryn i lite olja, utan att det tar färg.
Häll på vin och grädde och låt koka upp. Lägg i musslorna och sätt på locket.
Koka på ganska hög värme 2-3 min, skaka gärna kastrullen så att det blandas.
Ta ur musslorna med hålslev och koka ihop vätskan något. salta och peppra. Lägg i persiljan, ev dragon, musslorna och värm upp allt. Servera med bröd. Vill man, kan man göra Moules Frites och i så fall servera musslorna med pommes frites och aioli.

Tips!
Vill man variera sig kan man hacka ner lite chilli eller riva ner lite citronskal i vin-grädden.


Musslorna avnjöts tillsammans med de här två musikfilmerna, sinsemellan väldigt olika, men båda hade sitt avstamp i Manchester på 70-talet.

1 kommentar:

BP sa...

Välkommen tillbaka lagom till Blogg 100 som börjar imorgon:-)

Snacka om sammanträffande. Vi köpte ett nät Vongoles i fredags och improviserade med vin, peppar, salt, chilli, vitlök, lök och en massa annat. Succé:-)