Under Kristi him-helgen gav vi oss ut på Sörmlandsleden. Jag, barnen och mina äventyrare i Elementen i Kärrtorps scoutkår. Vi åkte tåg till Läggesta och började vår vandring mot Gnesta. Sörmlandsleden på de etapperna är verkligen vacker, berg och djupa dalar, vattendrag och små sjöar.
Vi hade tur med vädret och scouterna lärde sig vikten av att packa lätt. För trots instruktioner var det både onödiga prylar och tung mat med.
Jag tyckte det var kul att även ha med Erik och vi två prövade min nyinköpta hängmatta med myggnät och regnskydd. Matlagningen bestod mycket av pulver och pasta, men till första dagens kväll hade jag med mig krabbelursmet i en ketchupflaska och det gjorde succé!
KRABBELURER
(ca 15 st)
1 ägg
0,5 dl socker
1 dl mjölk
2,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1. Vispa ägg och socker vitt och luftigt.
2. Rör i resten av ingredienserna. Smeten ska vara tjock och trögflytande.
3. Grädda i stekpanna över eld eller i stormkök. Eller i plättlagg på spisen.
Vänd dem i strösocker eller en blandning av socker och kanel.
(Sylt, bär, lönnsirap passar också bra)
Tips: Blanda alla ingredienser hemma och ta med på utflykten i en ketchupflaska, så är det enkelt att portionera ut smeten.
Oboy-pulver för varmvatten är dyrt och förpackat i små enportionsförpackningar som ger onödiga sopor. Jag hade istället googlat fram ett antal recept på egengjord choklad och mixade ihop dem till detta recept. Verkligen uppskattat.
SCOUT-OBOY
0,75 dl socker
0,5 dl farinsocker
1,25 dl kakao
1 påse mjölkpulver (för 1 liter)
1 msk vaniljsocker
Blanda alla ingredienserna i en skål. Häll den torra blandningen i en burk med tättslutande lock.
När du är ute i skogen: Koka upp varmt vatten och tillsätt 3 msk chokladpulver i 2 dl hett vatten. Rör om ordentligt och smaka av om det är tillräckligt med pulver.
Om man skall koka 5 l choklad direkt på läger, gör jag en enklare variant:
2 storpåsar torrmjölk ( för 2,5 l vardera)
6 dl socker
400 g kakao
0,75 dl vaniljsocker
Låt vattnet bli ordentligt varmt, vispa ner alla ingredienser, låt koka upp.
Havregrynsgröt är den ultimata frukosten på vandring, men det blir lätt mycket och kladdig disk. Så jag hade på Eriks önskemål kopierat den "Varma koppen-gröt" han ätit på fjällvandringmed sin pappa. Det blev riktigt bra och jag är nöjd med försöket. Vi hade kanel och socker i pulvret men eftersom vi har olika söthetsbehov tror jag att det är bättre att ha kanelsocker vid sidan om.
SNABB ÄPPELGRÖT
2 dl havregryn
4 msk mjölkpulver
2 krm salt
0,75 dl torkade äppeltärningar.
Kanelsocker
Mixa allt det torra till pulverliknande konsistens. Häll i äpplena. Äppeltärningarna kan såklart bytas ut mot annan torkad frukt. Förvara i tät plastburk.
Vid servering: Koka upp vatten. Häll så mycket pulver som du tror att du behöver till en portion i din kåsa. Häll över vatten så att det precis täcker. Rör ordentligt. Låt stå någon minut, fyll på med lite vatten om det känns för tjockt. Strö över kanelsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar