11 september 2019

mellisbollar

Nu har terminen börjat och Klara går numera på gymnasiet. Teknisk design med flyginriktning på Bromma. Erik går i åttan i sin älskade Aspdammsskolan. Eftersom vi alla tre ofta har kvällsaktiviteter och långa dagar, behövs det energipåfyllning lite då och då. Därför har jag börjat göra mellisbollar.


Nötbaserad massa med olika smaker. Bra eftersom det både mättar och ger energi. Den vanligaste varianten gör vi på cashew och sötmandel. Här i två favoritsmaker. Men det finns otaliga varianter om man googlar lite. Jag orkar oftast inte rulla i kokos, och då är det här inte fotovänlig mat...


KOKOS- OCH CITRONBOLLAR

1 dl cashewnötter 
1 dl mandlar 
saft och zest från en citron 
2 msk honung 
1,5 dl kokosflingor 
1 msk färsk riven ingefära 
riven kokos att rulla bollarna i 

Mixa allt slätt i en matberedare.
Rulla till bollar och rulla dem i t ex kokos.
Låt stå i kylskåp ca 1 timme innan servering.

ÄPPLE&KANELBOLLAR

1 dl cashewnötter 
1 dl mandlar 
1 äpple 
1 tsk kanel 
2 msk honung 
2 msk kokos 
2 msk jordnötssmör 

Kärna ur äpplet och skär i mindre bitar.Mixa allt slätt i en matberedare.
Rulla till bollar och rulla dem i t ex kokos.
Låt stå i kylskåp ca 1 timme innan servering.

De här jordnötsbollarna är Eriks favorit. De är lite annorlunda, men också väldigt goda. Som alla mellisbollar, har de bara några dagars hållbarhet i kylen, men går bra att frysa, och ta upp efterhand.

JORDNÖTSBOLLAR

3 dl salta jordnötter 
1 mogen banan 
2 tsk kakao 
1 msk sirap 

Mixa allt slätt i en matberedare.
Rulla till bollar och rulla dem i t ex kokos.
Låt stå i kylskåp ca 1 timme innan servering. 

Inga kommentarer: