29 oktober 2019

punschen kommer...

Punschen kommer, punschen kommer, ljuv och sval.
Glasen immar, röster stimmar, i vår sal.
Skål för glada minnen, skål för varje vår.
Inga sorger finnas mer, när punsch vi får…


Jag gillar verkligen punsch, och har gjort det sen min tid på Gotlands nation. En toppengod avec och ett tillfälle att få sjunga roliga visor. När jag gjorde sånghäftet till årets kräftskiva letade jag igenom mina gamla sångböcker och sållade ut fem favorit-punchvisor, som jag skrivit ut här. I den första har jag tillåtit mig att byta ut några ord, som jag stört mig på länge.


Jag tycker inte bara om punsch som avec, utan även i goda drinkar. Som här i min lite mer fruktigt punschiga variant av den klassiska Diki-Diki.

MALENAS DIKI-DIKI 

3 cl calvados 
3 cl punsch 
6 cl blodgrapefruktsjuice 

Blanda och servera med is. Garnera gärna med en bit grapefruktskal. Den här drinken blir godast med en lite torrare punsch, som exempelvis min favoritpunsch Facile.


1 (Melodi: Lili Marlene)

Gul lyser solen,
gul är flaggans kors.
Gul vajar säden,
och gul är ängens pors.
Gul är citronen,
gul banan,
Och pyttens ägg är gult som fan.
Vår punsch är gul - så ta'n!
Vår punsch är gul - så ta'n!

2 (Melodi: Var nöjd med allt…)

Jag gillar alla tiders punsch.
Punsch till frukost, punsch till lunch,
punsch till förrätt, varmrätt och dessert.
Jag gillar punsch för vet du vad, rent kaffe gör ju ingen glad.
Så punsch för fulla muggar vill jag ha.
Med konjak du lockar.
Den bästa Renault.
Förlåt om jag chockar
och tar punsch ändå.
Och bjuder du på nån fin likör
Så får du ursäkta, det kanske stör.
Jag väljer hellre Grönstedts Blå,
en Cederlunds eller Flaggpunsch å
- kanske har du ren Platin?
Jag gillar punsch.
Så ge mig punsch å jag är din.
För evigt din.

3 (Melodi: Te deum Laudamus)

Länge jag tänkt
att punschen övergiva.
Men det får inte ske,
så länge jag får leva.
Och när jag en gång dör
så står det på min grav:
"Här vilar den som
Svenska punschen älskat har".

Jag gillar, Jag gillar punschen,
Jag gillar den som punschen skapat har.
Jag gillar, Jag gillar punschen,
Jag gillar punschen och dess far.

4 (Melodi: Visa om mjölnarens dotter)

Vad ger dig din sisu, vad håller dig varm?
Sko-ro-rom pom pej
Jo punschen som upptas i mage och tarm.
Försvinnande god, försvinnande god.
Får upp humöret och promillen, Hej!

Du blir en ny männ’ska när du får en punsch.
Sko-ro-rom pom pej
Och den nya männ’skan vill också ha en punsch.
Försvinnande god, försvinnande god.
Får upp humöret och promillen, Hej!

5 (Melodi: Rövarvisan ur Kamomilla stad)

Punschen är och punschen var,
och punschen skall förbliva.
En lidelse vi alla har,
som inget kan fördriva.
Ja, Punschen tinar opp såväl,
som svalkar både kropp och själ.
Den botar begären,
och lindrar besvären.
Ja, Punschen den gör både gott och väl!

26 oktober 2019

chips och dipp

Jag är ingen stor chipsfantast, utom när det gäller salt&vinegar-chips. Äter en handfull och är sen rätt nöjd. 


Jag har å andra sidan barn som älskar chips, men vi är rörande överens om att det måste finnas dipp om vi har chips som helgsnacks. Färdiga pulverpåsar är inte jättedyra, men det är lite si och så med vad som finns i dem. Så om man som jag har ett välfyllt kryddskåp kan man lika bra göra dippen själv. Vårt senaste projekt är att få till kryddblandningar som hamnar så nära som möjligt våra två favorit-köpepåsar Holiday och Dill&Lök. Här är resultatet...


DILL- OCH LÖKDIPP 

i 3 dl gräddfil blandas:

2 krm bockhornklöver 
1 krm vegeta 
0,5 tsk trocomare 
0,5 tsk lökpulver 
0,5 tsk svartpeppar 
0,5 tsk honung 
1 msk torkad gräslök 
1 msk torkad dill 

HOLIDAYDIPP 

i 3 dl gräddfil blandas:

0,5 tsk paprikapulver 
0,5 tsk trocomare 
2 krm vitlökspulver 
2 krm potatismjöl 
0,5 tsk lökpulver 
1 krm svartpeppar 
1 krm gurkmeja 
0,5 tsk råsocker 
0,5 krm cayenne


25 oktober 2019

trippel i tapas

Häromveckan var jag och mina frukostkompisar på Aqui och drack bubbel och åt tapas. Vi är ett gäng tjejkompisar som känt varann i över 20 år, och som har bubbelfrukost några gånger om året, äter kräftor, julmat och har poolparty. Nu var vi sugna på att prata av oss en vanlig onsdagskväll. Mysigt!


Inspirerad av detta ville Klara att vi idag skulle äta tapas för att fira att det är höstlov. Då passade jag på att skriva ner hur jag gör mina favvotapas, nämligen vitlöksräkor, baconlindad getost och parmesansmakande pimientos de padron.


SNABBA GAMBAS AL AJILLO 

1,5 dl skalade räkor 
1 dl olja 
0,5 röd chilli 
1 peperoncini 
2 vitlöksklyftor 

Hacka vitlök och chilli. Lägg chilli, vitlök och smulad peperoncini i oljan i en liten ugnsfast form. Värm oljan i 200 graders ugn tills oljan bubblar. Lägg i räkorna i oljan. Ställ tillbaka i ugnen i en minut. Servera med bröd som kan doppas i oljan.


BACONLINDAD CHEVRE 

Bacon 
Chevre utan kant 
Balsamico creme 

Dela baconen i halvor. Skär chevren i 2x2x2 cm-bitar. Rulla in varje chevrebit från två håll med bacon. Dvs två baconbitar per chevre-bit. Stek i varm panna tills baconen får färg på alla sidor. Börja med att steka med skarven nedtill.

Lägg upp på fat och sprinkla balsamicokräm ovanpå.


PIMIENTOS DE PADRON MED PARMESAN 

Pimientos de padron 
Flingsalt 
Riven parmesan 
Pressad lime 

Stek padronpaprikorna på hög värme i lite olja. De är färdiga när de sjunkit ihop och fått ordentligt med färg. Lägg upp på fat och strö salt och parmesan över. Pressa över lite lime. Servera.


9 oktober 2019

malenas tallinnfavoriter


Tallinn är en av mina favoritstäder. Delvis förklarat med att jag är halvest, men också för att det är en vacker, mysig och förändrad stad. Den har gått från grå kommuniststad under den Sovjetiska ockupationen till en blomstrande turiststad med en stadskärna från Hansetiden, en kreativ miljö i den gamla arbetarstadsdelen Kalamaja, vackra parker vid palatset Kadriorg och ett stort sångarfält, där det vart 5:e år hålls en sångfestival med 100.000 besökare. Dessutom har den fina kaféer, innovativa restauranger och bra pubar.


Jag får då och då frågan om vad jag rekommenderar vid ett Tallinn-besök, och jag brukar ge den här listan på personliga favoriter ”2 av varje”.

2 barer - Hell hunt och Pudel baar
2 kaféer - Maiasmokk och Kalamaja pagarikoda
2 restauranger - Vanaema juures och F-hoone
2 luncher - Kompressor och Patarei burger
2 museer - Ockupationsmuseet och KUMU
2 barnvänliga aktiviteter - Lennu sadam och Energy discovery centre
2 minnesmärken - Kommunismens offer och Estonia
2 stadsdelar - Kalamaja och Gamla stan
2 matiga nöjen - Balti jaama turg och källaren i Kaubamaja
2 turistiga roligheter - Tele
torn och KGB-våningen på Viru hotel
2 arkitektursevärdheter - Tallinn houses och Kadriorg

Och som bonus: de prisvärda spårvagnarna och den bästa bastuavdelningen!



PROMENADER
Det är naturligtvis så att man inte får missa Gamla stan i Tallinn, och då är det två platser jag varmt rekommenderar, Rådhusplatsen och utkiksplatsen uppe på Domberget. Men när man betat av den tycker jag att man skall leta sig ut till stadsdelen Kalamaja. Promenera mot stationen Balti Jaam, exempelvis på gatan Nunne. När du kommit över spårvagnsrälsen är du framme i den gamla arbetarstadsdelen.


Den består mest av trähus, där det pågår både renoveringar och nybyggen. Särskilt speciella är de sk Tallinn houses, skapade bl a av Karl Tarvas på 20- och 30-talet. Det är trevånings trähus med ett centralt trapphus i sten. De är skapade så, för att det var billigast att bygga i trä, men brandreglerna föreskrev antingen två trapphus i trä eller ett i sten. De finaste exemplen finns på gatorna Salme och Kungla. När du promenerar runt i Kalamaja finns det även andra saker att titta på. Tex bastun Kalma saun från 1928, som fortfarande är öppen för allmänheten och Telliskivi creative city som är ett projekt att fylla gamla industribyggnader med nytt liv. Arkitekter, designers, barer och restauranger samsas om utrymmet. På väg tillbaka mot city, tycker jag du skall gå på utsidan av muren och titta på minnesmärket över Estoniakatastofen ”Bruten linje”.


En annan vacker promenad är den genom den stora parken vid Kadriorg. Parken innehåller förutom en barockträdgård och en japansk trädgård även två konstmuseer. Det ena finns i det gamla Tsarpalatset från 1700-talet och visar Estlands konstsamling av utländsk konst och det andra är KUMU, ett nybyggt hus som innehåller modern konst. Både en fast utställning med inhemsk konst och tillfälliga utställningar med internationell konst.

MAT OCH DRYCK
Restaurangerna i Tallinn är många och spännande. Det finns förstås rena turistfällor, men även allt från schyssta hipsterhak till internationellt prisade gourmetrestauranger. Jag har några favoriter, framförallt F-Hoone som är ett coolt ställe i Telliskivi med mat under hela dagen. Det finns en frukostmeny, vegetarisk meny, cocktailbar mm. Toppenhäng helt enkelt! 


Vill jag äta klassisk estnisk mat går jag ”hem till mormor”, Vanaema juures serverar god husmanskost i en hemtrevlig miljö mitt i Gamla stan. Godaste pannkakorna serveras på Kompressor, ett ställe som känns som en blandning av kafé och studenthak. När jag ska dricka öl går jag till Hell hunt, där det finns god lokalt producerad öl. Men ester är även väldigt bra på att fika, och deras bakverk är supergoda. Riktigt hembakt känns det på Pagarikoda som ligger i Kalamaja, ett bra stopp på din promenad där. I Kalamaja kan du också hitta min idé om himlen - Balti Jaama Turg. En blandning av grönsakstorg, saluhall, foodcourt, småbagerier och designaffärer. Ett hus som är byggt runt en gammal rysk marknad och som fått arkitekturpris. En plats att strosa i länge… 


Och bredvid ligger den estniska matkedjan Selver, där det finns ett utmärkt utbud av piroger, sallader, snacks och alkohol. Bra när man vill ha lite hotell-picnic. 


MIN SLÄKTHISTORIA
Estland för mig är naturligtvis mycket roligt i form av musik, mat och kultur. Vi har tex stått tillsammans med 70.000 människor på sångarfältet och lyssnat på när Klaras kör var med på barn- och ungdomssångfestivalen 2017 och vi har varit på officiella mottagningar där morfar och morfars bror har hedrats för sitt arbete i Estlands exilregering.

Klaras medverkan i sångfestivalen

Men vi har också en relation till de som inte kunde fly, de som blev kvar. På Ockupationsmuseet visas vardagen upp från de olika ockupationer som Estland varit utsatt för. Det är helt omgjort och nu bygger det mycket på att man går runt med hörlurar och lyssnar på människor som berättar sina historier, istället för som tidigare visa upp en massa föremål. Så ta tid på dej, det är värt det! Fängelset Patarei som ligger vid stranden är nu öppet igen för besökare. Ett hemskt ställe där estniska män hölls fångna. Många skickades sen vidare till Sibirien, som en av min morfars bröder. Hans och tusentals andras namn finns nu inhuggna i sten i det minnesmärke över kommunismens offer som ligger strax bortanför sångarfältet. 


Vill man åka dit är det bara att ta bussen från terminalen vid Viru. För övrigt är kollektivtrafiken välutvecklad och billig i Tallinn. Ett tredagarskort som gäller på bussar och spårvagnar kostar 50 75 kronor (korrigerat pris sommaren 2021).

BARNENS TALLINN
När jag åker med barnen till Estland finns det några speciella önskemål. Vi ska gå på Lennu sadam, det utmärkta marinmuseet som ligger i den gamla flyghamnen. Det är inte bara båtar och sjörelaterade saker som visas där. Ofta är det någon stor separatutställning. Vi har sett både Titanic- och Antarktisutställningen där. De har även en bra shop och en schysst restaurang. Sen ska det badas, är det sommar åker vi buss till sandstranden vid Pirita, och är det övriga årstider så går vi på Tallink spa hotel. Där finns det flera pooler, poolbar med god ”smuutti” och en lugn alldeles underbar bastuavdelning med torrbastu, ångbastu och hamam. Och sen måste det köpas hem estniskt godis. Det bästa hittar man i Kalev shop i Balti Jaama Turg. 


SHOPPING
Jag är ingen storshoppare men i Tallinn är det lätt att hitta fina saker i linne och ull, klassiskt hantverk och modern design. Gå några gator bort från de stora turiststråken i Gamla stan så hittar du bra affärer. Bästa köpcentret är Viru med Kaubamaja. Där finns det mesta man kan önska sig. För de obligatoriska matsouvenirerna (rågbröd, blodkorv, senap, havtornsprodukter, kummin, småkakor, gräddkola mm) är det enkelt att köpa det på RIMI som ligger alldeles vid färjeterminalen (om du åker färja förstås), så slipper du släpa det genom stan.


Hoppas att det här ger dej reslust till Stockholms närmaste huvudstad och en fantastisk pärla i Östersjön. Du kommer säkert hitta dina egna favoriter och jag blir glad om du lämnar en kommentar med dem. Kanske nått ställe jag inte visste fanns och måste pröva!

Jag har naturligtvis lite estniska recept på bloggen, under rubriken Estland i mitt receptarkiv.

6 oktober 2019

sjukstuga med restfest

I helgen gjorde feber och halsont att jag inte fick nått gjort. Jag orkade inte laga så mycket mat och inspirationen var inte på topp. Då är det bra med fiffiga ”restrecept”. Det här är ett (förenklat) Jamie-recept som jag brukar ta fram ur gömmorna när jag vill ha nått fräscht och enkelt.

I originalet är det lammkött och risnudlar, jag brukar göra det med snabbnudlar, men även glasnudlar eller spaghetti funkar. Kött och grönsaker går förstås att variera i oändlighet, det här är bara ett basförslag. Receptet är för en person, men går förstås att öka...


LAMM- OCH NUDELSALLAD 

1 msk färsk ingefära 
1 torkad peperoncini 
2 msk olivolja 
1 msk rödvinsvinäger 
1 msk kinesisk soja 
1 tsk honung 
1 pkt snabbnudlar 
1 morot 
0,3 gurka 
0,5 huvud romansallat (eller liknande) 
1 msk färsk mynta 
1 msk koriander 
100 g färdiglagat lammkött 
2 tsk sesamfrö 
salt och peppar 

Skala och riv ingefäran. Lägg i en liten skål tillsammans med smulad chilli. Tillsätt olja, vinäger, honung och soja så att det blir en dressing och ställ åt sidan. Lägg nudlarna i en skål, täck med kokande vatten och låt dra i några minuter eller tills de är mjuka. Häll inte på den medföljande buljongen. Skala moroten och skiva den i långa remsor med en potatisskalare, skiva gurkan i ojämna bitar och lägg båda i en stor salladsskål. Putsa salladen, skär den i bitar och lägg ovanpå morötterna och gurkan. Riv myntablad och koriander över. Låt nudlarna rinna av och lägg dem i salladsskålen. Finskiva eller strimla det tillagade lammet och lägg i en stor stekpanna på hög värme tillsammans med sesamfröna. Blanda och stek i några minuter eller tills lammet är knaprigt och gott och fröna gyllenbruna. Smaka av med salt och peppar. Vispa dressingen, ringla den över allt i salladsskålen och blanda tills det täcker. Lägg på sesamlammet och servera omedelbart.