Idag är det
Våffeldagen, så naturligtvis åt vi våfflor till frukost. Jag gjorde dem för första gången enligt ett recept i
Bonniers kokbok, och de blev de frasigaste våfflor jag nånsin ätit. Det beror antagligen på att grädden vispas innan den blandas i smeten.
FRASIGASTE VÅFFLORNA
9-10 st
4 dl mjöl
3 dl vatten
1 krm salt
4 dl grädde
smält smör
Blanda mjöl, vatten och salt till en jämn smet. Låt stå och dra, gärna uppemot 1 timme. Vispa grädden ganska hårt och blanda med mjölsmeten. Värm våffeljärnet och pensla med smör mellan laggarna. Knappt en dl smet går det åt till varje våffla. Grädda 4 min per våffla.
Vi åt våfflorna med sylt och grädde, alla i familjen har sin favoritvariant,
Klara skall ha hallonsylt,
Erik äpplemos,
Magnus hjortronsylt och jag jordgubbssylt.
Våffeldagen är en felhörning av
Vårfrudagen, dvs
Jungfru Marie bebådelsedag, som det är idag. 9 månader kvar till Jul alltså... ;)
Den här skulpturen av Maria är gjord av min favoritskulptör Eva Spångberg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar