GOD JUL!
En av mina jultraditioner är att inleda julen med julgröt och en skinkmacka. Och gärna dricka julmust till. Den 23/12 gör jag en stor gryta julgröt, som sen även kan bli flera frukostar och den juligaste efterrätten av dem alla Ris a la Malta.
UGNSKOKT JULGRÖT
4 dl rundkornigt ris
8 dl vatten
1,5 tsk salt
1 msk strösocker
1 kanelstång
13 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Koka upp risgryn, vatten, salt, socker och kanel i en stor kastrull. Sjud under lock ca 10 min, tills riset blir mjukt. Häll mjölk och grädde i kastrullen och låt det långsamt sjuda upp. Rör om under tiden. Ställ in grytan i ugnen (150°) på nedersta falsen med locket på. Låt stå minst 1,5 timme.
(Gröten kan, om den inte ska ätas direkt, kylas och sedan värmas i mikrovågsugn.)
Vispa grädden och blanda med risgrynsgröt. Smaka av med socker och vaniljsocker. Om man vill kan man hacka i lite mandel. Servera med apelsinklyftor, körsbärssås eller min favorit hallonsylt.
RIS A LA MALTA
4 dl risgrynsgröt
2 dl vispgrädde
vaniljsocker
socker
mandel
Vispa grädden och blanda med risgrynsgröt. Smaka av med socker och vaniljsocker. Om man vill kan man hacka i lite mandel. Servera med apelsinklyftor, körsbärssås eller min favorit hallonsylt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar