27 juni 2018

pippi på mexico

Idag är det Sverige - Mexico i VM. Vi hoppas naturligtvis på svensk seger! Men lagar mat från landet som gett oss mycket god mat.


Klara och jag letade recept på Chicken Carnitas, och hittade ett bra av Jonas Cramby, men med begränsad tillgång till affär, blev det en modifiering av receptet. Vi är mycket nöjda och kommer att göra det fler gånger.


CHICKEN CARNITAS SELKNÄ STYLE

1 kg kycklingfiléer 
1 gul lök 
2 msk rapsolja 
3 dl äppelmust 
1 lime 
2 msk lönnsirap 
4 vitlöksklyftor 
2 msk kinesisk soya 
1 msk balsamico vinäger 

Kryddblandning: 
2 msk hel spiskummin 
1 msk paprikapulver 
1 tsk cayenne 
1 tsk hela korianderfrö 
1 tsk oregano
1 tsk lökpulver 

1 burk majs (eller 2 dl fryst majs) 

Mortla kryddorna och lägg i en påse. Lägg ner kycklinge i kryddpåsen. Skaka om och massera köttet så att kryddorna går in. Låt marinera i kylskåp i 5-8 timmar (gör du det på morgonen är den klar att tillagas vid middagstid).

Skär en lök i grova klyftor. Ta fram en stor kastrull och häll i rapsolja. När det blivit hett, lägg ner löken och kycklingen och bryn snabbt varje sida. Häll över äppelmust så att det täcker + saften av 1 lime, lönnsirap, balsamico, soyasås och grovkrossade vitlöksklyftor.

Puttra utan lock på medelhög värme i 1-1,5 timme. Vänd kycklingen var 20:e minut och ös med lite mer must, om det behövs. Såsen ska bli en tjock glansig smet och kycklingen så mör att köttet faller isär.

Ta upp kycklingen och låt svalna lite, dra isär köttet med två gafflar och servera.

Hetta upp en stekpanna och torr-rosta majsen tills den får fin färg.

Ät carnitas med tortillabröd, guacamole, rostad majs, skivad salladslök, hackad tomat, färsk koriander och gräddfil.


Vi passade på att "sporta" under dagen också, eftersom vi har så sköna dagar i stugan. Kanadensaren som inköptes sommaren 1980, fick sig en uppfräschning och togs ut på en tur. Härligt!



Inga kommentarer: