Idag började fotbolls-VM i Ryssland. Vi kör som vanligt måltips på jobbet. Och vad passar bättre att äta än borsjtj? Den fylliga ryska rödbetssoppan, som i vår familj alltid serveras med starka korvar och syrad grädde. Det ska såklart vara smetana men den får allt som oftast bytas ut mot en blandning av crème fraiche och gräddfil. Och korvarna går förstås att utesluta och med lite vitlök blir det en smakfull vegetarisk soppa.
Jag lagar alltid soppan efter mormors recept. Det finns beskrivet i en kokbok som mamma gav ut 1991 (Barnbarnens kokbok).
MORMORS BORSJTJ
1,5 liter buljong (kött eller grönsak)
6-8 stora rödbetor
2 stora grovrivna morötter
1 klyfta finstrimlad vitkål
1 tsk kummin
salt, ättika, peppar, ev vitlök
2-3 kabanossen
smetana (crème fraiche/gräddfil)
Rödbetorna kokas med skalen på tills de känns mjuka. Skalas och rivs grovt på rivjärn.
Morötterna rivs och vitkålen strimlas och kokas i buljongen tills de känns mjuka.
När vitkålen och morötterna är klara lägger man i de skivade korvarna, rödbetsraspet och kummin och kokar ytterligare några minuter tills korvarna är klara. Smakas av med ättika, salt och peppar, och ev vitlök.
När vitkålen och morötterna är klara lägger man i de skivade korvarna, rödbetsraspet och kummin och kokar ytterligare några minuter tills korvarna är klara. Smakas av med ättika, salt och peppar, och ev vitlök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar