23 juni 2018

midsommar på landet

Årets midsommar tillbringades med barn och föräldrar i stugan i Selknä. Vi hade fint väder och åt en massa god mat, bl a våra midsommarfavoriter västerbottenpajmatjestårta och Klaras löksill. Och till drack vi pappa Görans egna svartvinbärssnaps med bär från buskarna vid stugan.


Till efterrätt ska det ju vara jordgubbstårta, och i år prövade vi detta recept på en smaskig saftig tårta. Busenkel att göra!

MIDSOMMARTÅRTA

2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten

Glasyr
100 g smör
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
1,25 dl florsocker
1 citron, skalet

Garnering
3 dl vispgrädde
Mycket jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund form med avtagbar kant.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ned det. Tillsätt vatten och rör smeten slät. Grädda kakan mitt i ugnen i 30-40 minuter.

Blanda samman glasyren genom att smälta smöret och sedan röra ned  florsocker, vaniljsocker, finrivet citronskal och äggulor.

Dela kakan. Bred glasyren över den två delarna av den ännu varma kakan. Lägg tillbaka ovanpå varandra i formen. Låt kakan kallna i formen. Lyft sedan över den till ett serveringsfat. Täck med vispad grädde och mycket jordgubbar.


Inga kommentarer: