31 december 2018

nyår i vildmarken

GOTT NYTT ÅR!

I år firar jag nyår i ett torp i Roslagen, tillsammans med några goda vänner och en trasselsuddshund. Vi tar det lugnt, eldar i vedspisen, promenerar i snön och kollar på film. Men eftersom det är jag som står för maten så blir det en rejäl nyårssupé!


Nyårssupé 2018
Förrätt: Smördegssnurror med prästost, valnötter och persilja
Efterrätt: Salt smörkolapannacotta med chokladvisp och citrus

Smördegssnurrorna gjorde jag i förväg och frös in. Då är det enkelt att bara sprödvärma dem när det är dags att öppna första vinflaskan. Vi knaprade på dem när jag stod och rörde risotton.

Småprat, ett glas vin och något att tugga på, kan man börja en måltid bättre?


SMÖRDEGSSNURROR MED OST OCH VALNÖTTER

0,5 dl persilja
1 dl valnötter
300 g smördeg
2 dl riven prästost
Salt och peppar
1 ägg

Sätt ugnen på 225°C. Hacka persiljan. Hacka nötterna grovt och rosta dem i en torr stekpanna.

Kavla ut smördegen och fördela ost, persilja och nötter jämnt på degen, krydda med salt och peppar. Rulla ihop från långsidan och pensla skarven med vispat ägg. Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg.

Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Låt svalna på galler.

Nyårsupén avslutades med en pangdessert. Jag gillar vanlig pannacotta, men det här var snäppet bättre…


SALT SMÖRKOLAPANNACOTTA MED CHOKLADVISP

Pannacotta
2 gelatinblad
4 dl vispgrädde
1 burk dulce de leche
0,5-1 tsk flingsalt

Chokladvisp
3 dl vispgrädde
100 g hackad mörk choklad

Vid servering
2 apelsiner

Pannacotta: Lägg gelatinblad i kallt vatten. Koka upp vispgrädde i en kastrull, ta från värmen. Vispa genast ner dulce de leche. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem under fortsatt vispning. Rör ner flingsalt efter smak. Häll smeten i fina glas (4-8 port beroende på tillfälle). Ställ i kylen minst 4 timmar.

Chokladvisp: Värm vispgrädde (koka ej). Ta från värmen och rör ner choklad. Låt svalna helt i kylen.

Apelsiner: Skär ut skinnfria filéer ur apelsinerna.

Vid servering: Vispa chokladgrädden fluffig (kan bli grynig om man vispar för länge). Toppa pannacottan med grädde och apelsin.

2018 slutade på plus. Och utsikterna för 2019 känns bra! Jag räknar mina mirakel precis som Malena Ernman och Jerry Williams.


Inga kommentarer: