I år firar jag nyår i ett torp i Roslagen, tillsammans med
några goda vänner och en trasselsuddshund. Vi tar det lugnt, eldar i
vedspisen, promenerar i snön och kollar på film. Men eftersom det är jag som
står för maten så blir det en rejäl nyårssupé!
Förrätt: Smördegssnurror med prästost, valnötter och
persilja
Varmrätt: Risotto med fänkål och räkor
Efterrätt: Salt smörkolapannacotta med chokladvisp och citrus
Smördegssnurrorna gjorde jag i förväg och frös in. Då är det
enkelt att bara sprödvärma dem när det är dags att öppna första vinflaskan. Vi knaprade
på dem när jag stod och rörde risotton.
Småprat, ett glas vin och något att tugga på, kan man börja
en måltid bättre?
SMÖRDEGSSNURROR MED OST OCH VALNÖTTER
0,5 dl persilja
1 dl valnötter
300 g smördeg
2 dl riven prästost
Salt och peppar
1 ägg
Sätt ugnen på 225°C. Hacka persiljan. Hacka nötterna grovt och rosta dem i en
torr stekpanna.
Kavla ut smördegen och fördela ost, persilja och nötter
jämnt på degen, krydda med salt och peppar. Rulla ihop från långsidan och
pensla skarven med vispat ägg. Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem
på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg.
Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Låt svalna på galler.
Nyårsupén avslutades med en pangdessert. Jag gillar vanlig pannacotta,
men det här var snäppet bättre…
SALT SMÖRKOLAPANNACOTTA MED CHOKLADVISP
Pannacotta
2 gelatinblad
4 dl vispgrädde
1 burk dulce de leche
0,5-1 tsk flingsalt
Chokladvisp
3 dl vispgrädde
100 g hackad mörk choklad
Vid servering
2 apelsiner
Pannacotta: Lägg gelatinblad i kallt vatten. Koka upp
vispgrädde i en kastrull, ta från värmen. Vispa genast ner dulce de leche. Krama
ur gelatinbladen och tillsätt dem under fortsatt vispning. Rör ner flingsalt
efter smak. Häll smeten i fina glas (4-8 port beroende på tillfälle). Ställ i
kylen minst 4 timmar.
Chokladvisp: Värm vispgrädde (koka ej). Ta från värmen och
rör ner choklad. Låt svalna helt i kylen.
Apelsiner: Skär ut skinnfria filéer ur apelsinerna.
Vid servering: Vispa chokladgrädden fluffig (kan bli grynig
om man vispar för länge). Toppa pannacottan med grädde och apelsin.
2018 slutade på plus. Och utsikterna för 2019 känns bra! Jag räknar mina mirakel precis som Malena Ernman och Jerry Williams.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar