Sportlov på landet innebär matlagning. I år lagade vi gulasch, israelisk meze, pannkaksfrukost på Vasaloppssöndagen och en italiensk middag.
Den italienska middagen gjorde Klara helt själv.
Förrätt: Burrata med tomater, parmaskinka och basilika
Varmrätt: Gnocchi med lax och salvia
Efterrätt:Citruscheesecake med kokos
GNOCCHI MED LAX OCH SALVIA
500 g potatis, skalad
1 ägg
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
600 g laxfilé i bit
1 tsk salt
100 g smör
1 kruka färsk salvia
1 citron, till servering
Koka potatisen och låt den ånga av minst 10 min. Pressa ner i en bunke och tillsätt ägg, mjöl och salt. Arbeta ihop till en deg som släpper kanterna. Forma degen till två avlånga rullar, 2 cm breda, på mjölat bakbord. Skär i ca 2 cm långa bitar och pressa en gaffel mot bitarna.
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg ner gnocchin och låt koka tills de flyter upp till ytan, ca 3 min. Lyft upp med hålslev och fördela utspridda på en tallrik.
Sätt ugnen på 175°. Salta laxen och lägg med skinnsidan nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min. (innertemperatur på 47°)
Hetta upp en stekpanna och stek några gnocchi och salviablad åt gången i rikligt med smör. Bryn ytterligare lite smör i pannan med några salviablad och häll över laxen vid servering. Servera laxen med stekta citronhalvor och gnocchin.
KLARAS CITRUSCHEESECAKE
150 g rumstempererat smör
300 g digestivekex
70 g kokosflingor
6 gelatinblad
3 lime, saft och skal
1 citron, saft och skal
600 g rumstempererad naturell färskost
1 burk kondenserad mjölk
3 dl vispgrädde
citron, rivet skal
Botten
Lägg bakplåtspapper i botten på en pajform med löstagbar kant. Bryn smöret i en kastrull. Smula kexen fint i en mixer. Blanda smör, smulor och kokosflingor ordentligt och tryck ut massan jämt i formen. Låt botten vila i kylen medan du gör fyllningen.
Fyllning
Lägg gelatinblad i kallt vatten i ca 10 min.Tvätta lime och citron och finriv skalet och pressa ut saften. Värm upp citron- och limesaften och smält gelatinet i saften. Låt svalna. Vispa grädde.
Lägg rumstempererad färskost i en bunke och rör med gaffel tills den är mjuk och krämig. Rör ned den kondenserade mjölken och blanda väl. Blanda ned limesaft, citronsaft och finrivet lime- och citronskal medan du rör om. Rör ner grädden. Häll smeten över botten och låt svalna i kyl i minst fyra timmar.
Vid servering riv citronskal ovanpå.
Recepten kommer ursprungligen från COOP och ICA, men har modifierats på vägen.
Vid servering riv citronskal ovanpå.
Recepten kommer ursprungligen från COOP och ICA, men har modifierats på vägen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar