31 augusti 2019

nya texmex-tillbehör

Jag är så glad att Klara tycker att det är kul att laga mat. Idag experimenterade vi med nya tillbehör till lördagens texmex-middag. Huvudnumret var vår Chicken Carnitas, men tillbehören var helt nya och det blev supergott!

Den här bönröran kan varieras med mynta, basilika eller nån annan ört. Eller serveras naturell. Den funkar utmärkt till grillat och som ett bra vegetariskt smörgåspålägg.


CITRONBÖNRÖRA 

400 g vita bönor 
1 vitlöksklyfta 
2 msk olivolja 
0,5 citron, saft och skal 
Salt och peppar 
ev hackad persilja 

Hacka vitlöksklyftan. Mixa vita bönor, vitlök, olivolja samt citronsaften och rivet skal. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med lite extra olivolja och hackad persilja.

Jag är lite trött på vanlig salsa och tyckte att detta var en spännande smakvariant. Krydda på ordentligt, annars kan den bli lite mesig.


ANANASSALSA 

1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 liten burk krossad ananas
1 röd chilifrukt 
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk strösocker 
1 msk smör
salt och peppar

Hacka lök och vitlök och fräs den lätt i smör i en kastrull. När löken börjar bli genomskinlig, ha ner krossade tomater, ananaskross och hackad chili. Blanda i socker och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Låt allt puttra upp och dra sedan ner värmen så det knappt småputtrar. Låt puttra under lock i 30 minuter eller till salsan har kokat ner och blivit tjock. Smaka eventuellt av med mer salt om det behövs.

Den här majsrätten kommer ursprungligen från boken "Tinas mat", och vi har gjort i lite olika varianter förut, men inte skrivit ner receptet här. Rostad majs passar bra till de flesta kycklingrätter.


CHILIROSTAD MAJS 

1 burk majs 
1 dl grovt hackade hasselnötter 
1 msk olivolja 
1 tsk finhackad chili 
rivet skal och saft från lime 

Rosta hasselnötterna i oljan i en stekpanna på hög temperatur. Sänk temperaturen och lägg i chili och majskorn. Rosta tills allt blivit gyllenbrunt. Smaksätt med lime och salt.

MaMalenas Catering version 2.0

Inga kommentarer: