22 september 2019

bästa söndagsmiddagen

Om Erik får välja mat väljer han oftast kyckling, utom om det är söndagmiddag och det finns lite tid. Då vill han ha lammstek med mycket vitlök och krämig potatisgratäng. Gröna ärtor, gelé och gräddsås gjord på skyn är önsketillbehören.


Vi har tur och kan få tag på bra lammkött och har det oftast i frysen. Det här är mat som kräver lite pill initialt, men som sen sköter sig själv. Potatisgratängen kan gå klart i ugnen när lammsteken vilar i folie.

Det viktigaste med en bra lammstek är att man öser den då och då och att man pillar in många vitlöksklyftor. Då blir den saftig och smakrik. Vill man inte ha rosa kött, låter man den gå till 70 grader istället.


VITLÖKSSPÄCKAD LAMMSTEK 

1 kg lammstek 
5 st klyftor vitlök 
2 kvistar rosmarin - färsk 
1 tsk salt 
2 krm svartpeppar 
1 st citron 
2 msk smör 

Värm ugnen till 175°. Dela vitlöksklyftorna i två delar på längden. Gör 10 rätt djupa hål med en kniv runtom i steken. Peta ner en vitlöksbit i varje. Skala några strimlor av citronskalet. Gnid in steken med salt och peppar. Häll pressad citron över. Bryn smör och häll över. Lägg på citronskal och färsk rosmarin. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg steken på ett galler i en långpanna som fångar upp skyn. Stek tills termometern visar 65°, (c:a 60 minuter) för att få fint rosa kött. Ös lammsteken några gånger med skyn under stekningen. Ta ut lammsteken ur ugnen och låt köttet vila i aluminiumfolie.

När jag på en matlagningskurs för länge sen, lärde mig att man kan förkoka potatisgratängen, fick jag ett wow-ögonblick. Den blir så krämig, stärkelsen binder gräddmjölken fint och det behövs inte ost. 
Så det var slutet på vattniga gratänger med bränd ost ovanpå!


KRÄMIG POTATISGRATÄNG 

1 kg mjölig potatis 
2,5 dl vispgrädde 
2,5 dl mjölk 
5 st vitlöksklyftor
1 tsk färsk timjan 

Skala och skär potatisen i tunna skivor och koka dem halvmjuka i gräddmjölken, 5–10 minuter. Pressa ner vitlök och smaka av med peppar och salt. Häll potatisblandningen i en smord ugnsform, strö över timjan och grädda gratängen mitt i ugnen i 30–40 minuter, i 200°.

Det går även att ha 1 lök och 0,5 purjolök i gratängen (skivas och läggs i när den skall in i ugnen), men här hemma är önskemålet ”bara vitlök, mamma”…

Inga kommentarer: