28 september 2019

gotländsk lördag

En grå höstlördag som behövde livas upp. Då får man gå till sina rötter. Jag är uppvuxen på Gotland, och har delar av pappas släkt kvar på öjn. Det är väl därför som lamm, saffran, fläder, salmbär, backtimjan, sparris, kål och rotfrukter ligger mig så varmt om hjärtat. Och gotlandslimpa med rökt flundra och smakrikt te från Kränku. Den här fina affischen med gotlands landskapsblomma murgrönan kan man köpa på pansarhierta


Just lamm, kål och saffran fick bli dagens smaker. När jag var liten var farmors ”får i kål” (hon var från Varberg och skulle aldrig ha sagt ”lamm i kål”) en av mina favoriträtter. Numera lagar jag en uppdaterad version av denna klassiker med rött vin i. Den passar bra med lingonsylt, potatispuré eller bara några skivor levain. Det är inte världen snyggaste rätt, men oj så smakrik.


MUSTIG LAMM I KÅL 

800 gr benfritt lammkött 
1 kg vitkål 
2 msk mörk sirap 
1 tsk salt 
4 msk smör 
3 lagerblad 
10 kryddpepparkorn 
1 tsk torkad timjan 
1 köttbuljongtärning 
3 dl rött vin 
3 dl vatten
1 msk kinesisk soya
salt och peppar
Ev maizena

Skär köttet och vitkålen i generösa bitar. Bryn köttet och vitkålen var för sig i smör tillsammans med sirap tills det fått en gyllenbrun färg. Varva det brynta köttet och vitkålen i en gryta.
Tillsätt salt, kryddorna, buljongtärningen, vin och vatten så det täcker.
Låt koka upp och skumma av om det behövs. Koka sen under lock på svag värme i 30 minuter tills köttet känns mört. Smaka av med soya, salt och peppar. (Red av grytan med maizenamjöl om du vill få en simmigare konsistens.)

När det gäller saffranspannkaka är ett sparat recept från Vänge min favorit, men nu har jag läst Anette Rosvalls recept från Rute, och bara måste testa det. Verkar grymt god! Men det finns inte alltid tid att göra saffranspannkaka från grunden, då kan man göra den på färdig gröt. Vi har nästan alltid risgrynsgröt i frysen eftersom det är en av Eriks favoriträtter (och en bra nödrätt, när inget annat funkar). I det här receptet har dessutom saffranssmaken fått sällskap av citron, en kombination som jag första gången åt på Körsbärsgården på Storsudret. 

MALENAS BUSENKLA SAFFRANSPANNKAKA

500 g färdig risgrynsgröt
0,5 g saffran
1 msk strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
2 ägg
0,5 dl sötmandel
0,5 dl vispgrädde
zest från 0,5 citron
2 msk citronsaft 
smör till formen

Skålla och skala och grovhacka mandeln. Stöt saffran med vaniljsocker och strösocker i en mortel. Blanda saffran med grädde, mandel, uppvispat ägg, citronsaft- och zest. Rör ner gröten. Smörj en form med smör och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen (225 grader) i c:a 30 minuter. Servera den ljummen med vispad grädde och salmbärssylt (men den är väldigt god kall också!).



Inga kommentarer: