6 oktober 2019

sjukstuga med restfest

I helgen gjorde feber och halsont att jag inte fick nått gjort. Jag orkade inte laga så mycket mat och inspirationen var inte på topp. Då är det bra med fiffiga ”restrecept”. Det här är ett (förenklat) Jamie-recept som jag brukar ta fram ur gömmorna när jag vill ha nått fräscht och enkelt.

I originalet är det lammkött och risnudlar, jag brukar göra det med snabbnudlar, men även glasnudlar eller spaghetti funkar. Kött och grönsaker går förstås att variera i oändlighet, det här är bara ett basförslag. Receptet är för en person, men går förstås att öka...


LAMM- OCH NUDELSALLAD 

1 msk färsk ingefära 
1 torkad peperoncini 
2 msk olivolja 
1 msk rödvinsvinäger 
1 msk kinesisk soja 
1 tsk honung 
1 pkt snabbnudlar 
1 morot 
0,3 gurka 
0,5 huvud romansallat (eller liknande) 
1 msk färsk mynta 
1 msk koriander 
100 g färdiglagat lammkött 
2 tsk sesamfrö 
salt och peppar 

Skala och riv ingefäran. Lägg i en liten skål tillsammans med smulad chilli. Tillsätt olja, vinäger, honung och soja så att det blir en dressing och ställ åt sidan. Lägg nudlarna i en skål, täck med kokande vatten och låt dra i några minuter eller tills de är mjuka. Häll inte på den medföljande buljongen. Skala moroten och skiva den i långa remsor med en potatisskalare, skiva gurkan i ojämna bitar och lägg båda i en stor salladsskål. Putsa salladen, skär den i bitar och lägg ovanpå morötterna och gurkan. Riv myntablad och koriander över. Låt nudlarna rinna av och lägg dem i salladsskålen. Finskiva eller strimla det tillagade lammet och lägg i en stor stekpanna på hög värme tillsammans med sesamfröna. Blanda och stek i några minuter eller tills lammet är knaprigt och gott och fröna gyllenbruna. Smaka av med salt och peppar. Vispa dressingen, ringla den över allt i salladsskålen och blanda tills det täcker. Lägg på sesamlammet och servera omedelbart.

Inga kommentarer: