26 januari 2020

ledarhelg med nostalgimat

I helgen har vi haft ledarhelg. Där vi utbildat oss, diskuterat kommunikation, kommande aktiviteter, hållit på med silversmide och umgåtts. Det är så himla kul att vara ordförande och ledarkollega i Kärrtorps scoutkår. 


Vi hade även ett ljusspår som avslutades med möjligheten att avlägga scoutlöftet. Det kan man göra hur många gånger som helst, och jag tycker att det är högtidligt att göra det då och då.

"Jag lovar att efter bästa förmåga följa scoutlagen."


På ledarhelgerna brukar vi äta gott. Jag hade gjort meze till lördagskvällen. Väldigt uppskattat! Till lunch hade vi Kreolskans gryta, som ju funkar otroligt bra att göra till många. Jag tycker den är god och fascinerande hitte-på-exotisk, på ett väldigt 70-talsmässigt sätt...


KREOLSKANS SÖNDAGSGRYTA
10 personer

1200 g fläskfilé (eller tex ytterfilé eller karré)
3 stora eller 6 små starka korvar (typ kabanoss)
2,5 tsk salt
3 krm svartpeppar
2 tsk mejram
1.5 msk vetemjöl
300 g syltlök 
300 g svarta urkärnade oliver 
1,5 dl cornichons
2 röd paprika
6 dl vispgrädde

Putsa fläskfilén (eller annat fläskkött) och skär den i skivor. Skär korven i skivor och bryn dem i en tjockbottnad gryta tillsammans med filébitarna. Krydda med salt, peppar och mejram. Strö över mjölet. Tillsätt syltlök, delade oliver och gurkor och strimlad paprika.

Slå på grädden och låt koka 10 minuter. Smaka eventuellt av med spad från syltlöken.

Serveras med ris och sallad.

Vill man göra den vegansk, som flera av våra scouter ville, byter man ut kött&korv mot blandade bönor och grädden mot havre- eller sojagrädde. Bönorna får gärna bryna lite i olja, så de får lite mer smak.


Det här är verkligen en gammal trotjänare, ursprungsreceptet publicerades i Allt om mat redan 1975.

Inga kommentarer: