25 oktober 2020

coronahösten - hemmavecka 30

Förra veckan hyllade jag mina kvarter, och det har gjort att jag tänkt extra mycket på vilka som är mina favoritställen. Och det är bl a den lite hemliga bryggan vid Lilla Sickla, fiskdisken på coop Hammarbyhöjden, stillheten i Markuskyrkan, grillplatsen och utegymmet vid groddammen i Nackareservatet, träbron över Söderbysjön, scoutlokalen vid Nytorps gärde, biomatiné på Reflexen och galen teater på TUR. Tänk att allt detta finns inom gångavstånd. 

Sen finns det även ett gäng bra matställen. Tänkte berätta om de två närmaste i dag. Börjar med det som är närmast och på många sätt lyxigast, Bonne Femme. Ett stenugnsbageri och en deli i änden av mitt hus. 


På bageriet köper jag goda levainfrallor och deras mörka Hammarbylimpa. Där har Erik har gått ner in pyjamas och köpt kanelbullar och Klara har suttit med en gokaffe och läst läxor, när hon tröttnat på oss. Det har både en mysig kafédel inomhus och en stor altan, vilket ju varit bra i coronatider. På Bonne Femme Green, som deli-delen heter, kan man köpa bl a frukt och grönsaker, stora knippen kryddor, blommor, nötter och mjölk. Familjen som driver alltihop är väldigt trevliga och hjälpsamma! 

På bilden syns tisdagens inköp: koriander, spenat, mynta, spetspaprikor och gröna sultanrussin.

Åt andra hållet finns Björkhagen indisk restaurang och livs, en jourbutik som även rymmer en riktigt bra indisk restaurang. Tyvärr rätt omysig, så jag tar alltid take away, vilket innebär stora portioner av supergod mat och välbakade naanbröd. Mina favoriter är Chicken Korma och Lamb Palak. Barnen tycker att deras Chicken Tikka är bäst. Jag har provat många indiska kvarterskrogar, och den här står sig väldigt väl i konkurrensen. 


Indisk mat är ofta tidsödande, för det skall kokas ihop smakmässigt, men min kormasås, inspirerad av vår indiska restaurang (har frågat om ingredienser och kryddor) är hyffsat snabb att göra. Vi serverar den som sås till valfritt protein istället för en gryta, eftersom vi har en vegetarian här hemma. I veckan blev det vegetariska sojabullar till henne och kycklingbullar till mig och Erik. Till det serverades stekt ris och vitkålssallad med raita.


KORMASÅS 

3 dl yoghurt 
1,5 dl cashewnötter 
3 msk olja 
1 skivad lök 
2 tomater 
6 vitlöksklyftor 
1 msk salt 
2 msk färsk ingefära 
8 kardemummakapslar 
2 kanelstänger 
0,5 tsk gurkmeja 
2 tsk garam masala 
1 tsk cayennepeppar 
1 dl sultanrussin 
2 dl kokosmjölk 
2 msk honung
1 dl grädde 

färsk koriander och mynta

Hacka 1 dl av cashewnötterna fint tillsammans med yoghurten i en matberedare. Skiva löken, pressa vitlöken, skär tomaterna i tärningar. Stek löken i oljan tills den är gyllene, tillsätt tomater, vitlök, riven ingefära, krossade kardemummakapslar, kanelstänger, gurkmeja, garam masala, salt och cayenne. Koka i några minuter tills tomaterna är mjuka.

Häll på yoghurten, kokosmjölken, russinen, honung och resterande cashewnötter. Koka ihop såsen i 10 minuter. Rör ner grädden och smaka av med salt, koka ytterligare några minuter. Hacka lite färska örter och rör i precis innan servering.


Jag som har väldigt mycket kryddor i mitt skåp, har oftast alla ingredienser till olika kryddblandningar hemma, och tycker att det är kul att göra själv. Här är min variant till den indiska kryddblandningen Garam Masala. 

MAMALENAS GARAM MASALA 

3 msk kardemummakärnor 
3 msk kryddnejlika 
2 msk hel svartpeppar 
1 msk spiskummin 
1,5 tsk korianderfrön 
2 msk mald kanel 
0,5 tsk riven muskot 

Kör alla kryddorna i en mixer eller kryddkvarn. Kör tills det blir rätt finmalet. Rosta gärna kryddblandningen vid användning!

1 kommentar:

BP sa...

Stort GRATTIS till ett levande bostadsområde, där du verkar trivas bra. Å att ha en deli "next door" är lyx. Trots att vi har Täby Centrum 350 meter hemifrån finns det ingen "riktig" deli, även om den lokala ICAs deli är utmärkt och speciellt fiskdisken är en höjdare.
Närmaste indier och den enda som har överlevt i Täby med omnejd ligger i Enebyberg och nås med bil/buss. Maten är mycket god.
Älskar ju indisk mat, men att göra såserna själv - nja. Patak's såser från Himalaya vid Östra Station är minst lika bra. Vi älskar ju inte matlagning som du gö;-)