Idag hade vi en härlig sommardag. Frukost på Klaras balkong och ordentligt med tid att läsa tidningen. Det gäller att passa på att laga rolig slow food när en har tid, så dagens matprojekt bestod i att testa ett engelskt recept på Pulled Lamb med granatäpplejuice.
Vi hade redan påbörjat projektet i går med att gnida in lite blandade lammbitar med en kryddröra och idag var det dax att ugnssteka det med juice och lök.
PULLED LAMB MED
GRANATÄPPLE
4 hackade
vitlöksklyftor
2 tsk mald kanel
2 tsk mald
spiskummin
1 msk torkad
oregano
1 citron, i fyra
klyftor med skal
1 tsk salt
2 tsk krossad
svartpeppar
1,5 kg lamm, t ex bogstek
2 rödlökar,i klyftor
1 l granatäpplejuice
2 msk honung
Lägg vitlök,
kanel, spiskummin, oregano, salt, peppar och citron i en mixer. Mixa till en slät
röra. Placera lammet i en stor ugnsfast form och lägg på röran. Massera hela
lammet och låt
stå i minst 24 timmar i kylen. Ta fram lammet
från kylen 1 timme
före tillagning. Värm
ugnen till 160 grader. Lägg löken runt lammet, häll över granatäpplejuice.
Täck lammet med
folie/lock och koka
i ugnen i 4 timmar. Ta ut grytan och häll försiktigt av vätskan i en kastrull och tillsätt honung. Öka
ugnen till 220 grader, och fortsätta laga lammet med lock på i 30 minuter. Samtidigt
låter man vätskan bubbla på hög
värme tills den är reducerad,
tjock och sirapsliknande,
i 30 minuter. Häll den klibbiga granatäppleglasyren
över lamm och lök
och ställ in grytan i ugnen ytterligare 30 minuter, nu utan lock. Glasyren får gärna bli nästan ”bränd”. Ta ut lammet
och låt svalna lite. Skrapa av och ta bort benet. Rör ihop köttet och vätskan.
Det blev gudomligt gott och vi åt det i tortillabröd med gräddfil, guacamole och mangosalsa. Ungefär som vi brukar äta pulled pork.
Nästa gång skall vi tänka lite mer orientaliskt och servera den med pitabröd, myntayoghurt och granatäpplesallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar