26 oktober 2013

guldbröllop


Idag firade vi mina föräldrars guldbröllop. De två annonserna med fina bilder på paret fanns i UNT och SvD. Dessutom hade jag och min bror Jakob satt in annons i Gotlandstidningarna.


Eftersom alla i vår familj älskar Italien och italiensk mat och dryck, så bestämde sig jag och Jakob för att laga en härlig middag hemma hos dem istället för att gå ut på restaurang. Vi delade upp rätterna mellan oss och fick ihop denna middag till La famiglia!

Antipasti med hembakta rosmaringrissini, Prosecco
Canneloni med skinka, ost och tomatsås, Valpolicella
Brasato al Barolo med ugnsbakade tomater, Barolo
Tiramisu, Limoncello och Amaretto
Kaffe, Grappa


Till huvudrätt lagade min duktiga bror en fantastisk kötträtt, vinmarinerat och långkokt nötkött från Barolo. Han marinerade fransyska i ett enkelt vin från området och serverade sen en otroligt god Barolo till. Som tillbehör hade han ugnsbakat plommontomater, gjort en sallad med grillad zuccini och ruccola och skurit upp ett lantbröd. Trevligt med lite annorlunda tillbehör som inte var så mastiga.

BRASATO AL BAROLO

1 kg  nötkött

Marinad
1 flaska rött vin, mustigt, tex vina maipo
1 morot
1 st selleristjälk
1 st stor gul lök
1 färsk rosmarinkvist
3 st kryddnejlikor
2 st lagerblad
färsk mejram
färsk timjan
1 msk svartpepparkorn
salt
smör

Bind köttbiten. Skala löken och sellerin och skär i små bitar. Skala morötterna och skär i skivor. Skölj rosmarinkvisten och de andra örterna.
Lägg köttbiten i skål tillsammans med grönsaker, örter och övriga kryddor. Häll på en flaska rödvin. Se till att köttet täcks av vinet, täck över skålen och ställ den i kylen och låt marinera i 48 timmar.
Bryn köttet väl i smör på alla sidor i en tjockbottnad gryta. Salta, häll på marinaden och låt koka i 5 h. När köttet är färdigkokt, ta upp kött och grönsaker. Låt köttet vila i lite aluminiumfolie i väntan på att du är klar med det övriga. De kokta grönsakerna kan du slänga.

Reducera spadet, och om du vill ha en fylligare rödvinssås tillsätter du 3 msk tomatpuré, lite kalvfond och en gnutta vitpeppar innan du reducerar.Jakob hade lagat den efter nån kokbok han hade hemma, men jag googlade och hittade det här receptet på Tasteline.com, som verkade likna hans beskrivning. Bilden är lånad därifrån eftersom jag glömde bort att fota maten.Mitt Tiramisu-recept hittar du här. Det är lite fluffigare än de traditionella recepten och blir alltid så himla bra. Rosmaringrissini är gott och inte så svårt att göra. Här är det recept jag följer.


Jag glömde min kamera och därför blev alla bilder lite mörka, men så här mycket myste i alla fall de fyra kusinerna!

Mamma och pappa blev glada och gillade vår middag mycket. Så här skrev mamma på Facebook...


1 kommentar:

BP sa...

1. Ja, med lite tur så kommer vi att hinna med 50 vi också - varav 34 år i synd;-)
2. Din mamma är ju sååååå cool. Betydligt mera bevandrad med FB än jag. Å då är hon ju några år äldre också. Cool tjej - din mamma alltså!
3. Maträtterna = mums:-)