19 januari 2018

matglad ledarhelg

I helgen hade vi Kärrtorpsscouter ledarhelg. Det betyder planering, umgänge och god mat. I år lagade våra utmanarscouter all mat. Och det var en helt igenom vegetarisk helg. Så mycket god vegmat har jag inte ätit på länge.


Jag har sparat två recept som jag uppskattade extra mycket. Jag lägger ut recepten för 10 personer, för det är bra att ha till hands när man planerar för större grupper. Men det går naturligtvis att halvera dem för vardagsbruk.


LOTTAS BLÖTGRÖT

På kvällen:
5 dl havregryn
2,5 dl råg- eller vetekross
5 msk kruskakli
1,5 dl linfrö
2 dl blandad torkad frukt
1 dl rostade kokosflagor
1 l vatten

På morgonen:
3 dl vatten
salt

Hacka frukten om den är i för stora bitar. Blanda alla torra ingredienser och vatten. Låt stå över natt.

På morgonen blanda i vatten och salta efter smak (minst 1 tsk behövs). Koka ihop någon minut, behövs det mer vatten, späd till önskad konsistens. Servera med mjölk och äpplemos.

Tips: Det går förstås att byta ut frukten mot nötter eller frön, eller smaksätta med kanel eller kardemumma. Blötläggningen är för att få en trevlig konsistens och snabba på tillagningen på morgonen.


ANNORLUNDA PASTASALLAD

800 g pasta tex penne eller sedani
2 citroner
4 msk olivolja (gärna gräsig)
4 dl kalamataoliver 
500 g körsbärstomater
400 g paprika, grillad (färdig på burk)
100 g mandel
2 dl persilja
färsk timjan
salt och svartpeppar
parmesanost
ruccola

Rosta hel mandel i en torr och het stekpanna. Hacka den i mindre bitar, när den svalnat något. Koka pastan. Skölj och skala citronen men en potatisskalare, utan att det vita kommer med. Skär skalet i tunna strimlor. Dela tomaterna, häll av oljan från den grillade paprikan och strimla om det är för stora bitar. Hacka persilja och timjan. Blanda den nykokta pastan med olja, citronskal, oliver, tomat, persilja, timjan och paprika. Salta och peppra. Låt stå en stund så att smakerna blandas.

Servera med mandeln, hyvlad parmesanost och ruccola. Kan serveras ljummen eller kall.

Inga kommentarer: