29 januari 2018

mjölk och citroner

Citroner är något jag alltid har hemma. Och har man även en skvätt mjölk hemma kan man skapa en massa roliga produkter. Citronsaft reagerar nämligen med mjölk på ett utmärkt sätt. Det är roligt att laborera med och känna att man kan själv.


En av mina favoriter är ricotta. Det är busenkelt och blir klart billigare att göra själv. Men eftersom jag även har i lite grädde ökar priset något, men den får en så fin krämig konsistens. Passar t ex till hemgjord pasta och i efterrätter.


HEMGJORD RICOTTA

1 l mjölk
2 dl grädde
2 citroner, saften

Koka upp mjölk och grädde till 35 grader. Ta av från plattan och häll i citronsaft. Rör lite försiktigt tills det börjar flocka sig. Lägg en kökshandduk i ett durkslag och häll i vätskan. Låt stå en timme. Krama ur lite försiktigt då och låt stå ytterligare 15 minuter.


Av ricottan kan man göra en god röra som passar lika bra på en förrättscrostini som på frukostmackan, eller varför inte i en bakad potatis.


SYRLIG RICOTTACREME

2 dl ricotta
5 msk hackad basilika
1 vitlöksklyfta
Finrivet skal av en citron
1 msk citronsaft
Salt & peppar

Hacka basilika. Riv citron och vitlök. Blanda ihop allt och låt det stå en stund.


En av mina favoritdressingar är ranchdressing, men jag har inte tyckt att jag fått till den bra förrän jag hade i lite buttermilk. Det är en produkt som finns i många amerikanska recept. Buttermilk brukar översättas kärnmjölk och är en produkt som knappt finns i Sverige. Men man kan fuska lite och skapa en produkt som funkar som substitut. 

HEMGJORD BUTTERMILK

0,75 dl mjölk
1 tsk citronsaft

Blanda ihop mjölk och citronsaft. Rör ordentligt och låt stå 15 minuter.

MALENAS RANCHDRESSING

0,75 dl buttermilk
0,75 dl majonnäs
0,75 dl gräddfil
6 msk blandade hackade örter 
1 tsk dijonsenap
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
Salt & peppar

Hacka örter, jag brukar alltid ha gräslök och dill, men sen varierar jag med t ex mynta, persilja, dragon, oregano. Blanda ihop alla ingredienser. Låt gärna stå en stund i kylskåp för att få smakerna att sätta sig.

Inga kommentarer: