7 februari 2018

mellokyckling från milano

I helgen var jag och Erik ensamma hemma, för Klara var i Orsa med en kompis och åkte skidor. Vi myste, pusslade, kollade på film och åt god mat. Till kvällens premiär av mello 2018 bestämde Erik att vi skull äta ugnskyckling och potatisklyftor. Surprise... 


Jag lyckades dock övertyga honom om att prova en ny kycklingrätt, och berättade om Piccata Milanese. Han hade lite synpunkter på den tillhörande tomatsåsen, så vi modifierade receptet och kallar det istället för mellokyckling. Mums sa kycklingfantasten och så även hans mamma.


ERIKS MELLOKYCKLING 

500 g kycklingfilé 
2 dl riven parmesan 
0,5 dl ströbröd 
0,5 dl vetemjöl 
1 ägg 
Salt och peppar 

Skär filéerna i mindre bitar. Vispa upp ägget lite i en djup tallrik. Blanda riven parmesan, ströbröd och mjöl i en plastpåse. Krydda med salt och peppar. Vänd filébitarna i ägget och lägg sen ner dem i påsen. Skaka runt ordentligt så att ostblandningen fäster. Stek i smör och olja några minuter på varje sida, tills de blir genomstekta och gyllenbruna.

Istället för tomatsås gjorde jag en variant av McDonalds Big Mac-sås. Det är en personlig favoritsås. Jag har läst på om den och inser att det finns massor av varianter, eftersom det är svårt att helt efterlikna en fabriksproducerad sås. Men den här som jag hittade i fb-gruppen BBQ lovers, är absolut good enough!


BIG MAC-SÅS 

1,25 dl majonnäs 
3 tsk bostongurka 
2 tsk dijonsenap 
1 tsk vitvinsvinäger 
0,5 tsk vitlökspulver 
0,5 tsk lökpulver 
0,5 tsk paprikapulver 
1,5 tsk socker 
salt

Blanda alla ingredienser utom salt. Rör tills sockret löst sig. Smaka av med salt. Låt gärna stå någon timme, så att smakerna sätter sig.


Klara skickade en hälsning från skidbacken, där det var sol, blå himmel och mycket snö. Och vi var såklart avis, men unnade henne detta!

Inga kommentarer: