9 februari 2018

invigning av vinter-os

Idag startade OS i Sydkorea. Jag har abonnemang på Eurosprt player, så jag kan se allt och det när jag vill. Det utnyttjade jag och Klara när vi ikväll hade tjejkväll. Vi kollade på invigningen (i efterhand) och lagade koreansk mat. Invigningen var lång men väldigt fin. 


Vi hoppas förstås på Charlotte Kalla i morgon bitti, men även lag Hasselborg och Frida Hansdotter. Det är många sidor som är förprickade i tidningen och vi känner oss så laddade. 


Vi har en tradition i familjen att försöka laga mat från de länder där det pågår idrottsarrangemang eller som lag kommer ifrån under t ex fotbolls-VM. Så idag var det självklart att leta fram lite koreansk-inspirerade recept. Det blev inte den vanligaste koreanska rätten Bibimbap, även om jag skulle vilja lära mig göra en bra sådan. Istället gjorde vi fiskkakor och lite typiska tillbehör. Såklart borde vi även ha haft kimchi, men det tar ju lite tid... 


KOREANSKA FISKKAKOR 

500 g fiskfilé 
50 g skalade räkor 
1 tsk salt 
nymald vitpeppar 
2 msk vetemjöl 
1 dl mjölk 
1 ägg 
2 salladslökar 
1 röd chili, hackad 
neutral olja och smör till stekning 

Hacka fiskfilén och räkorna grovt i en matberedare tillsammans med salt och nymald peppar. Tillsätt mjöl och kör snabbt ihop. Tillsätt sedan mjölk och ägg. Ansa salladslöken och chilin och hacka dem. Vänd ner lök och chili i fiskfärsen och kör snabbt ihop till en smet.

Hetta upp en panna med smör och olja och provstek en fiskkaka, smaka av om det behövs mer kryddor. Forma cirka 20 små biffar med vattensköljd sked. Stek dem 2–3 minuter på var sida tills de får fin färg och blir genomstekta.

ASIATISK KÅLSALLAD 

0,25 vitkålshuvud 
0,5 röd paprika 
färsk koriander 

Sesamdressing: 
2 msk risvinäger 
2 msk limejuice 
1 msk sesamolja 
1 tsk honung 
3 msk neutral rapsolja 
salt och nymald svartpeppar 

Blanda först dressingen. Häll risvinäger, limejuice, sesamolja och rapsolja i en skål och krydda med salt och peppar. Rör ihop ordentligt och låt stå en stund. 

Skär kål och paprika i strimlor. Hacka koriandern. Blanda grönsakerna med hackad koriander. Vänd ner dressingen.

PICKLAD GURKSALLAD 

1 gurka 
1 tsk salt 
1 msk strösocker 
2 salladslökar 
2 msk risvinäger 
1 tsk chiliflakes 
1 tsk sesamolja 
1 msk rostade sesamfrön 

Skiva gurkan tunt och blanda den med salt och socker. Skiva salladslöken tunt.
Blanda risvinägern med chili, sesamolja, sesamfrön, salladslök och häll på gurkan.

På bilden syns även den goda chillimajonäsen vi brukar göra här hemma.

Inga kommentarer: