16 februari 2018

estival 2018

Veckan 10 till 17 februari har Estlands 100-årsdag firats med en veckas kulturfestival Estival 2018. Festivalen startades med en konsert på musikhögskolan. Den innehöll symfoniorkester, körer, solosång, elektronisk musik, jazz och barnsånger. Mycket bra och varierad. Aningen lång, men det är man ju van vid i alla estniska sammanhang.


Jag var på konserten med mina föräldrar, min bror och svägerska och några goda vänner till familjen. Flera av Klara och Eriks klasskamrater var med på scenen. Tyvärr kunde inte barnen vara med på konserten pga att de var bortresta.


Under veckan har det varit teaterföreställningar, författarträffar, folkdansuppvisning och flera andra evenemang. Och idag var det dax för Estniska skolan att ha sin konsert och konstutställning.

 

Klara hade dagen till ära min folkdräkt från den estniska ön Muhu. Kören sjöng fint och 9:orna visade upp olika scener ur den estniska historien. Sen bjöds det på kaffe och kohupiimakook. Alla klasserna har varit med i ett stort konstprojekt som bekostats med pengar från ett stipendium som skolan fått från Ilon Wikland. Mamma var också med på konserten och hon är så glad att det estniska arvet förs vidare även hos mina barn.


Efter konserten i lördags bjöd mamma och pappa på champagne och estniska piroger. Där fanns mina tre favoritsmaker morot, lax och köttfärs. Fyllningarna varierar kryddmässigt varje gång mamma gör dem och även fyllningarnas sammansättning. Så jag har gett förslag på tre varianter utan vare sig exakt proportion eller kryddning. Det är fritt att experimentera. Tänk bara på att fyllningen behöver vara färdigkokt/stekt, eftersom pirogerna endast är i ugnen så länge som bullarna gräddas. Känns fyllningen lite torr kan man röra i en rå äggula eller lite gräddfil.

Vill man kunna hålla reda på vilka piroger som är vilka, kan man märka dem. Här indikerar prickdekorationen att det är lax...


ESTNISKA PIROGER

Pirogdeg 
5 dl mjölk 
50 g jäst 
1 tsk salt 
200 g smör 
2 ägg 
800 g mjöl 
3 msk socker 

Fyllning 1
Kokta Morötter 
Stekt Lök 
Rivet Citronskal 
Kokt Ris 
salt&peppar

Fyllning 2
Kokt lax 
Hackad Dill
Hackat ägg 
salt&peppar

Fyllning 3
Stekt köttfärs 
Stekt lök och vitlök 
Kokt Ris 
Hackad Timjan 
salt&peppar

Värm mjölk till 37 grader. Rör ut jäst och socker i mjölken. Häll i hälften av mjölet, så det blir en smet med gräddfilstjocklek. Låt jäsa tills det kommer stora bubblor på ytan.

Blanda i salt, smält smör, vispade ägg och resterande mjöl. Knåda i maskin tills degen är slät och glansig. Ställ degen på en varm plats att jäsa en andra gång c:a 30 minuter.

Under tiden som degen jäser blandar man ihop de fyllningar man vill ha. Det är svårt att ange hur mycket, det beror på storleken på pirogerna. Men c:a 6 dl fyllning går absolut åt.

Kavla ut degen och ta ut rundlar. Lägg fyllning på halva rundeln och vik över. Nyp ihop kanten ordentligt. Lägg på plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader, i 10 - 15 minuter.

Inga kommentarer: