2 november 2019

gräslik favoritört

En av mina favoritörter (om man nu kan kalla det en ört) är gräslök. Jag har den t ex gärna i röror, klippt ovanpå keso på en macka, i äggsallader och i sillinläggningar. Den är lättodlad, och på landet har vi bra tillgång till gräslök. Så här på vintern är man dock oftast hänvisad till krukodlad gräslök, men i vår utmärkta Bonne Femme deli går den att köpa i ett knippe. Mycket kraftigare och mer smakrik.



Har man gräslök kan man göra sandefjordspotatis, det är den urgoda smörstinna sandefjordssåsen blandad den med kokt skivad potatis. En slags snabb potatisgratäng...


SANDEFJORDSPOTATIS

500 g potatis

Sandefjordssås
50 g smör
0,5 dl crème fraiche
0,5 dl grädde
0,5 lime, saften
0,5 dl gräslök
(1 tsk socker)
salt&peppar

Lägg crème fraiche, grädde och limesaften i en kastrull och koka några minuter. Ta av kastrullen från plattan och rör i smöret. Smaka av med salt och peppar, och om såsen är för syrlig ha i lite socker. Håll såsen varm.

Skala och skiva potatisen. Koka skivorna i saltat vatten tills de är knappt klara. Häll av vattnet och låt ånga av.

Mixa Sandefjordssåsen med stavmixer och lägg i finhackad gräslök. Rör ner den kokta potatisen. Låt den stå några minuter, så att potatisen får ordentlig smak av såsen.

Servera gärna med ugnsbakad lax och krispig grönsallad.

Inga kommentarer: